Kanta-Häme

Kanadanhanhen lakumaiset läjät nostavat verenpaineita

Kuikka kalpenee ”helvetillisen töräyttelyn” rinnalla.

Janakkalassa Valajärven rannalla kesämökkeilevä tikkurilalainen Marjaleena Hiltunen sanoo tietävänsä, millainen riesa valkoposkihanhi voi pahimmillaan olla.

– Helsingissä niitä on joka paikassa puistoja ja rantoja saastuttamassa. Ne saavat kamalaa sotkua aikaan. Koska lintu on suojeltu, ei sille saa tehdä mitään. Se siis leviää.

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Sen tappaminen on luonnonsuojelurikos, josta saa satojen eurojen sakot. Lisäksi rikoksentekoväline takavarikoidaan valtiolle.

– Kuulemma yksi valkoposkihanhi sai Tikkurilassa surmansa golfinpelaajan svingistä. Pallo osui hanhea päähän ja pelaaja sai sakot, Hiltunen kertoo.

Tarina ei kerro, takavarikoiko valtio golfarin pelivälineet eli mailan tai pallon.

Kesämökillään Janakkalassa Hiltunen on eniten huolissaan kuikan häviämisestä, ja hanhien rantautumisesta mökkipihoille.

– Hanhi häätää muut vesilinnut pois. Se on sääli, sillä kuikan huuto on upeimpia luonnon ääniä.

Ihmiset sekoittavat usein valkoposkihanhen ja kanadanhanhen toisiinsa. Molemmilla on musta pää ja valkoista väriä poskissa, Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen Juhani Kairamo toteaa.

Valkoposkihanhea kookkaampi ja pidempikaulaisempi kanadanhanhi on myös sisämaassa pesivä ja mökkirannoissa viihtyvä lintu. Loppukesästä niitä voi nähdä laiduntamassa Everstin golfkenttää Aulangolla.

– Kanta-Hämeessä valkoposkihanhi ei ole vielä pesimälintu, mutta sellainen siitä on odotettavissa. Kanadanhanhia täällä näkee enemmän.

Kairamon mukaan Helsinkiin tai Turkuun verrattuna hanhi ei yleisesti ottaen ole laaja ongelma Kanta-Hämeessä.

– Kanadanhanhi on Suomen runsain hanhilaji. Kanta-Hämeessä se pesii siellä täällä, mutta ei massoiksi asti. Vanajanselällä on puolestaan nähty tänä vuonna yksi valkoposkihanhipari.

Useimmiten ihmisten veranpaineita nostavat lintuja enemmän niiden lakritsipötkömäiset jätökset.

Eniten esitetty kysymys on, koituuko rannoilla ja laitureilla makaavista pötköistä terveyshaittaa esimerkiksi uimareille.

– Ei ole näyttöä, että niistä olisi vaaraa ihmisille. En kuitenkaan suosittelisi niiden tonkimista.

Vaikka käsiksi ei saa käydä, voi hanhia hätistellä väkivallattomin keinoin.

– Jos paikka miellyttää lintua, se pyrkii hakeutumaan sinne. Oleilu rannalla on paras tapa pitää ei-toivotut vieraat pois sieltä.

Turussa ja Helsingissä hanhia on ajettu puistoista pois ruokonatalla, joka saa linnun vatsan sekaisin. Tarkoituksena on, ettei kyseisellä alueella laiduntaminen olisi hanhelle mieluisaa.

Pesimäkaudella poikasia puolustaessaan varsinkin valkoposkihanhi voi vaikuttaa uhkaavalta.

– Kyllähän se sähisee, mutta ei tietääkseni ole vielä pahoinpidellyt yhtäkään ihmistä, Kairamo sanoo. HÄSA

Päivän lehti

6.7.2020