Kanta-Häme

Kannabiksen kasvatus on tehostunut

Kannabiksen kasvatukseen käytetty laitteisto ja kasvattajien ammattitaito ovat kehittyneet vuosien saatossa. Myös lajikkeista on jalostettu vahvempia ja satoisampia.

Turun hovioikeus antoi viime viikolla tuomion, jossa 127 kannabiskasvin tuotoksi arvioitiin 3 175 grammaa. Tuomiossa todettiin, että 25 grammaa kasvia kohden on kuitenkin nykyisellään varovainen arvio, kasvatuksen ammattimaisuuden takia.

Oikeusprofessori Matti Tolvanen toivoo, että kannabiksen tuottoarvioista tehtäisiin uutta tutkimusta.

– Jos tutkinnassa huomataan, että oikeuskäytössä vakiintuneet arviot eivät pidä paikkaansa, aihetta olisi syytä tutkia uudestaan, Tolvanen sanoo.

Arviota on ehditty käyttää oikeudessa muutamia vuosia. Aiemmin poliisi kuivatti kasvit laboratoriossa ja laski niiden perusteella, kuinka paljon valmista marihuanaa viljelmä piti sisällään.

Tolvasen arvion mukaan oikeuskäytännön muutos koventaisi tuomioita, jollei kotikasvatukseen aleta suhtautua suopeammin lain edessä. Hän ei kuitenkaan usko, että kasvatuksesta annettuihin tuomioihin tulee lievennyksiä lähivuosina.

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki haluaa nostaa esiin huumerikollisuuden määrää Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Koskimäen alaisuudessa Hämeen poliisiin on perustettu kenttävalvontaryhmä, joka keskittyy selvittämään huumerikollisuuden vaikutuksia erityisesti kaduilla.

Poliisin paljastamat kannabisviljelmät ovat lähes poikkeuksetta olleet suuria. Vuoden aikana pieniä, parin kasvin kasvattamoja on tullut vastaan vain muutamia.

– Useimmat vuoden aikana paljastamamme kasvattamot ovat olleet niin isoja, että viljelmät eivät voi olla vain kasvattajan omaan käyttöön tarkoitettuja. Kasvattaminen on kuitenkin rikollista, oli se omaan tai muiden käyttöön, Koskimäki sanoo.

Koskimäki myöntää kuitenkin, että pienten kasvattamojen paljastusten määrään vaikuttaa myös se, että poliisin on hankalampi löytää niitä.

Pienten kasvattamojen jäljille on hankalampi päästä, sillä jos tuote ei liiku tai tuota hajuhaittoja asukkaille, sen havaitseminen on vaikeaa.

Nykyaikaiset kasvatuksessa käytettävät lamput ovat lämpöarvoltaan korkeita, joten ne aiheuttavat tulipaloriskin. Lisäksi modernit kasvatuslaitteet kuluttavat paljon sähköä, joten kotikasvatus näkyy myös sähkölaskuissa.

Helsingin hovioikeus käytti 25 gramman tuottoarviota päätöksessään jo vuonna 2011. Silloin käräjäoikeuden tuomiota kovennettiin hovissa, sillä tuomion mukaan rangaistuksen määrittäminen takavarikkohetkellä kuivattavissa olevan huumausaineen määrän perusteella ei johtanut oikeaan lopputulokseen.

Korkein oikeus (KKO) katsoi nykyisen tuottoarvion varovaiseksi ennakkopäätöksessään helmikuussa. Päätöksessä arviota pidettiin kuitenkin edelleen riittävän todennäköisenä.

Päätöksen mukaan oikeudessa tulee huomioida kasvatusolosuhteita tapauskohtaisesti. Vuonna 2004 KKO:n ratkaisussa kasveista saatu huumemäärä todettiin vähäiseksi huonojen olosuhteiden takia. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic