Kanta-Häme

Kannatti ryhtyä

Tyrväntöläiseen viiden vanhemman herrasmiehen kuoroon todella pätee sanonta ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”.

”Lauluryhtymä Myöhäset” syntyi nelisen vuotta sitten, kun ennestään toisensa tunteneet miehet halusivat alkaa kehittää itseään.

– Kaikki me olemme nuorempana laulaneet jonkin verran, mutta kuorolaulua kukaan meistä ei ollut harrastanut. Esimerkiksi minä ja Pankakosken Pekka olemme nuorina miehinä laulaneet varsinkin taksin takapenkillä matkalla tansseista kotiin, virnistää Myöhästen ensimmäinen tenori Erkki Ulamo.

Johtaja sanoo viimeisen sanan

Koska tavoitteena oli alusta alkaen oppia uutta, pelkkä keskenään lauleskelu ei porukalle riittänyt. Siksi he kääntyivät Hattulan silloisen kanttorin Ari Lehtosen puoleen ja pyysivät tätä kuoronjohtajaksi.

Lehtonen suostui, ja yhteistyö on jatkunut, vaikka kanttorin pesti päättyi jo syksyllä 2008. Lehtonen paitsi johtaa kuoroa myös toimii tarvittaessa tenorivahvistuksena ja sovittaa kaikki Myöhästen kappaleet. Tahtia ei ole haitannut edes se, että Lehtonen on nelisenkymmentä vuotta muita miehiä nuorempi.

– Me olemme kaikki olleet työelämässä aika vastuullisissa tehtävissä ja olemme itsepäisiä. Sanan säilä on heilunut aina välillä kovastikin, mutta Ari osaa yhdistää meidät, ja hän on se, joka sanoo viimeisen sanan, Ulamo kuvailee.

Lehtonen taas kertoo olevansa suorastaan ylpeä kuorostaan, koska hän on pystynyt opettamaan vasta-alkajille todella paljon.

– Alussa minulla ei ollut selkeää kuvaa laulajien tasosta, ja siksi aloitimme vähän liiankin vaikeilla kappaleilla. Neliääniset mieskuorolaulut eivät ehkä siinä vaiheessa olleet juuri oikea valinta, mutta nyt kuoro selviytyy niistäkin mainiosti, Lehtonen kertoo.

Myös Erkki Ulamo on tyytyväinen siihen, kuinka omat ja muitten taidot ovat kasvaneet.

– Meillä kaikilla on varmasti samanlainen tunne, että tämän kuoron kautta olemme päässeet toteuttamaan pitkäaikaista haavetta. Samalla olemme oppineet paljon ja myös musiikin teoriaa. Esimerkiksi minä en tuntenut edes nuotteja aiemmin, ja nyt pyörittelen niitä jo aika sujuvasti.

Kuorolaulu tekee hyvää

Ulamon ja Lehtosen mukaan Myöhäset onkin elävä esimerkki siitä, että myös seitsemänkymppisenä voi oppia uutta.

– Kun puhutaan aikuisista ihmisistä, ei oikeastaan ole eroa siinä, opettaako 40- vai 70-vuotiaita. Ainoastaan ulkoa oppiminen ehkä vaikeutuu iän myötä, Lehtonen sanoo.

– Ja opitun unohtaminen on tässä iässä aktiivisempaa, Ulamo lisää.

Lehtonen kertoo, että hän yrittää saada kuorolaiset keskittymään olennaisiin asioihin harjoituksissa.

– Moni kappale on alussa hyvinkin rikki, mutta keskitymme yhteen tai kahteen asiaan kerrallaan, ja sillä tavalla päästään eteenpäin.

Mikä tahansa harrastaminen tekee hyvää ikäihmisille, mutta Ari Lehtonen puhuu mielellään nimenomaan kuorolaulun puolesta.

– Kuorolaulu hoitaa ihmistä eri tavalla kuin moni muu harrastus. Laulaminen tekee hyvää kropalle esimerkiksi hengitysharjoitusten ansiosta. Kuorolaulussa hyvää on myös sosiaalinen puoli eli yhdessä laulaminen ja itseilmaisun kehittyminen.

Myöhästen ohjelmisto ulottuu virsistä juomalauluihin, mutta ytimen muodostavat 1940- ja 1950-luvun iskelmät. Mukana on mausteena Bellmannin epistoloita, Juicea ja Jenni Vartiaistakin. (HäSa)

Lauluryhtymä Myöhäset järjestää kevätkonsertin Petäyksessä lauantaina 28. huhtikuuta kello 15.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic