Kanta-Häme

Kännykkähanskoilla tarkenee plussakeleillä

Erilaisia älyhanskoja on tarjoilla niin marketeissa kuin merkkiliikkeissä. Yleensä hanskoissa on peukalon ja etusormen pää eri materiaalia kuin varsinainen hanska, jotta kännykän käyttö onnistuu.

Suomen tekstiili ja muoti ry:n standardisointipäälliklö Satu Nissi-Rantakömi kertoo, ettei hänellä ole tiedossa yhtäkään kotimaista valmistajaa, joka valmistaisi hansikkaita kosketusnäyttökäyttöön.

Nissi-Rantakömin mukaan kosketusnäyttöhansikkaiden haaste on, että kosketusnäytön käyttäminen perustuu sormikkaan sähkönjohtavuuteen.

– Näin ollen ohuempi hansikas toimii paremmin. Uskon, että tätä on mahdollista kehittää siten, että tuotteesta saadaan lämmin ja sopiva myös Suomen olosuhteisiin.

Älyteknologia näkyy tuotekehityksessä vahvasti.

Nissi-Rantakömin mukaan muun muassa urheilu- ja terveysvaatteissa voi olla paljon erilaisia sensoreita ja antureita, joiden avulla mitataan tai määritellään sydämen sykettä, hengistystä, kehon liikkeitä, kalorien kulutusta, vauhtia ja etäisyyttä.

Testasimme, kuinka kännykän räplääminen hanskoilla onnistuu.

Se kyllä toimii, mutta pakkasella akryylista valmistetut hanskat ovat aivan liian kylmät.

Hanskat, joissa punaiset sormenpäät 4e

Näillä hanskoilla toimii jopa kännykällä kirjoittaminen. Myös näppäinlukkoliu’utus sekä zoomaaminen toimivat moitteetta hanskat kädessä.

Suurin ongelma on se, etteivät ne toimi siinä tarkoituksessa mihin hanskat ostetaan – sormikkaat eivät lämmitä. Lenkkeillessä ne silti ovat ihan hyvät, kun liikkuu rivakasti. Toimii ihan pienellä pakkasella, mutta kastuvat heti.

Sormikkaiden perusongelma, niissä pitäisi olla kämmenessä nahkaa tai säämiskää, jotta pito pyöräilessä tai autoa ajaessa olisi parempi.

Materiaali on heikko, kestävät viikon.

Tigerin juoksuhanskat 6e

Hanskat kyllä toimivat kännykkää näprätessä. Hanskat ovat myös siisti luomus. Pystyy pelaamaan hyvin kylmälläkin.

Huonoja puolia on ohut juoksuhousumateriaali. Sormenpäissä ainoastaan peukalossa ja etusormessa ”kännykkäpää”. Pokemon-pelaaja kaipaa kännykkäsormenpäitä vaikka jokaiseen sormeen.

Sopivat hyvin toisten hanskojen tai tumppujen alle. Pokettaessa voi sitten ottaa päällimmäisen rukkasen pois pelaamisen ajaksi.

Clas Ohlson kosketusnäyttöhanskat 10e

Hanskat ovat ihan kivan näköiset, mutta mallia perus. Materiaali on akryyliä eikä juurikaan lämmitä. Sopivat plussakelille, mutta pakkasella sormet jäätyvät. Ei olisi pahitteeksi, jos kämmenissä olisi jotakin säämiskää, että autolla ajaminen hanskat kädessä onnistuisi turvallisemmin.

Kännykän kanssa hermot palavat riekaleiksi, kun puhelimeen sisälle pääsy on hankalaa ja hidasta. Tietenkään sormentunnistin ei toimi hanskoilla. Lisäksi tunnusluku on hidasta painella hanskoilla, kun joutuu yrittämään useamman kerran, sillä joka painallus ei toimi. Sen sijaan puhelimeen voi vastata hyvin. Näillä hanskoilla ei todellakaan jaksa kirjoittaa viestejä, niin usein tulee huti osuma.

Juoksuhanskat 15e

Ovat käyttäjälleen liian isot, joten niitä oli hieman hankala käyttää. Juoksuhanskat ovat myös ohuet ja kylmät.

Etusormen ja peukalon päässä olevat ”anturit” riittivät aikuisen kännykän näpläämiseen varsin mainiosti. Plussaa hansikkaiden hyvistä heijastimista.

Tigerin lasten sormikkaat 3e

Pokemon-pelaaja pitää näistä sormikkaista. Pelaaminen onnistuu hyvin, kun hanskat ovat riittävän kireät. Pakkasella ovat kuitenkin liian kylmät.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic