Kanta-Häme

Kansainvälisellä nuortenleirillä on vapaaehtoinen meininki

Mallinkaisten leirikeskus muuttuu heinäkuun alussa nuorten leirintäalueeksi. Janakkalan nuorisopalvelujen järjestämä leiri on hyvin vapaamuotoinen: osanottajat saavat valita jopa sen ajan, jonka leirillä viettävät.

– Leirillä voi olla vain yhdenkin yön, jos niin haluaa, tai maksimimäärän eli neljä yötä, sanoo Janakkalan nuorisopalveluissa työskentelevä yhteisöpedagogiharjoittelija Anna Uusitalo.

Yläikärajana 17 vuotta

Leiri on suunnattu hieman vanhemmille nuorille kuin kunnan muut leirit, sillä kohderyhmänä ovat 13–17-vuotiaat. Aiemmin leirejä ei ole ollut tarjolla peruskouluikää vanhemmille.

Muutkin kuin janakkalalaiset voivat osallistua tälle leirille, mutta osallistumismaksu on ulkokuntalaisille kalliimpi.

Leirillä ei ole varsinaista aamuherätystä, mutta aamiaista on tarjolla kahden tunnin ajan. Jokaiseen päivään kuuluu kaksi ohjelmallista tuokiota. Joihinkin työpajoihin pitää ilmoittautua ennalta, mutta osaan voi ilmoittautua vielä samana aamuna.

Työpajoihin osallistuminen on vapaaehtoista. Leirillä on tehdä asioita myös omatoimisesti.

Päivän aikana on yksi ruokailu, ja lisäksi iltaisin leirin väki tekee yhdessä iltapalaa esimerkiksi nuotiolla.

Leirillä majoitutaan joko leirikeskuksen huoneisiin tai omiin telttoihin.

Kymmenen ohjaajaa ulkomailta

Leirillä on kunnan työntekijöiden lisäksi kymmenen kansainvälistä ohjaajaa, jotka tulevat Janakkalaan työleirille. Tässä kunta tekee yhteistyötä nuorisotyön valtakunnallisen järjestön Allianssin kanssa.

– Vielä ei ole tiedossa, keitä ohjaajat ovat. He ovat vapaaehtoisia työntekijöitä, joille kunta maksaa vain ylöspidon, kertoo erityisnuorisonohjaaja Satu Punkari.

Leirin kielenä on englanti, mutta järjestäjät vakuuttavat, ettei osallistujilta vaadita hyvää kielitaitoa.

Kansainväliset ohjaajat toimivat myös toisella leirillä, joka on peruskoulun 3.–9-luokkalaisille suunnattu ilmaisuleiri. Sen kielenä ovat suomi ja englanti.

Näyttelijä ohjaa ilmaisua

Tällä leirillä mukana on myös vapaaehtoinen työntekijä Piitu Uski, joka on televisiostakin tuttu näyttelijä.

– Hän oli mukana viime vuonnakin vastaavalla leirillä. Hän on kesäjanakkalalainen, joka otti meihin itse yhteyttä ja pyysi päästä tekemään vapaaehtoistyötä, Satu Punkari kertoo.

Myös kansainvälisistä työntekijöistä Janakkalalla on aiempaa kokemusta.

– Heitä oli meillä myös vuonna 2009. He voivat olla 18–30-vuotiaita, mutta suurin osa on parikymppisiä opiskelijoita, Punkari kertoo.

Ilmoittautumisen aika on nyt

Leireille ilmoittautumisaika on parhaillaan meneillään, ja päättyy 13.4. Poikkeuksena on 13–17-vuotiaiden uutuusleiri, jolle voi ilmoittautua huhtikuun loppuun saakka, jos vain tilaa riittää.

Kaiken kaikkiaan kunnan nuorisopalvelujen järjestämiä lasten- ja nuortenleirejä on kuusi. Lisäksi myös MaLL, SPR ja Janakkalan Jana järjestävät leirejä Mallinkaisten leirikeskuksessa. (HäSa)