Kanta-Häme

Kansalaisaloite: Susikanta siedettävälle tasolle – Luken kanta-arvion luotettavuutta on haastettu pitkään

Tavoitteena on suojella metsästyskoiria ja kotieläimiä sekä pitää sudet pois asumusten läheltä. Susikannan arvioita ei pidetä luotettavina.
Hattulan Vuohiniemessä tammikuussa 2017 poikkeusluvalla kaadettu susi. Kuva. Toni Rasinkangas.

Suomen Metsästäjäliitto (ML), Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK), Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) ja joukko metsästyskoirajärjestöjä ovat tehneet kansalaisaloitteen suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi talvella 2020–2021.

Maanantaina avattu aloite on kerännyt jo yli 45 000 allekirjoitusta.

Aloitteen tavoitteena on laskea susikanta yhteiskunnallisesti siedettävälle tasolle ja vähentää susien metsästyskoirille ja kotieläimille aiheuttamia vahinkoja, pitää sudet ihmisarkoina ja poissa ihmisasutuksilta.

Halutun lain tulisi mahdollistaa nykyistä luotettavampi suden kannanarviointi, lajipuhtaus ja määrittää yhtenäiset toimintatavat vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen.

Aloitteen mukaan Luonnonvarakeskuksella (Luke) on oltava mahdollisuus nykyistä nopeampiin ja kattavampiin DNA-analyyseihin.

Susihavainnoitsijoiden ja tutkimuslaitoksen lisäksi tarvitaan ulkopuolinen taho varmistamaan susihavaintojen päätyminen kanta-arvioihin.

Lue myös:

Ville Impola tuijotti sutta silmästä silmään Jokioisilla – Kysely: Suurpedot pelottavat suomalaisia aiempaa enemmän (12.8.2020)

Luke: Kanta-Hämeen puolelle osuu vain yksi susien reviireistä, jossa on laumahavaintoja – Rengon susilaumaa ei enää ole (16.6.2020)

”Seuraamme  kansalaisaloitteen etenemistä kiinnostuneena”

Luken ohjelmajohtaja Sirpa Thessler ei ota kantaa kansalaisaloitteeseen.

– Luken tehtävä on tuottaa tutkimustietoa susikannasta. Seuraamme keskustelua ja kansalaisaloitteen etenemistä kiinnostuneena. Kansalaisaloitteen nopeasti keräämät nimet osoittavat, että asiasta on tärkeää keskustella, hän sanoo.

Thesslerin mukaan Lukessa jo kehitetään asioita, joita aloitteessa toivotaan.

–Kanta-arvion läpinäkyvyys ja avoimuus on erittäin tärkeää, ja siihen on panostettu. Esimerkiksi kanta-arviossa esitetään kuinka vankkaa havaintoaineisto on reviireittäin, ja olemme kehittäneet mallinnusta.

DNA-seuranta on Thesslerin mukaan nopeutumassa uuden laitehankinnan myötä ja uuden analytiikan käyttöönotto tapahtuu kahden vuoden sisällä.

–Kanta-arvion luotettavuutta on haastettu pitkään. Sen vuoksi olemme panostaneet läpinäkyvyyden parantamiseen. Kanta-arvion menetelmä on myös julkaistu ja on tutkijayhteisön vertaisarvioima. Susilife -hankkeen tuore kyselytutkimus osoittaa, että kansalaiset luottavat Lukeen susia koskevan tiedon tuottajana, Thessler sanoo. HÄSA

Thessler vastasi Hämeen Sanomien haastatteluun sähköpostitse.

Lue myös:

”Kovin samalta se näyttää” – Ville Impola sai kuvan Jokioisilla kohtaamastaan sudesta, mutta jälkikäteen (13.8.2020)

Susipelkoa vähennetään uudella hankkeella – Kannan arviointia kehitetään (26.9.2019)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic