Kanta-Häme

Kansalaisaloitteella on vahva vaikutus

– Vähän asioita mietin saatuani kansalaisaloitteista tietoa, ja palasin kuulemaan lisää. Yhteiset asiat kiinnostavat, sanoi Veikko Luoma keskustellessaan kansalaisaloitekeräysaktivistien kanssa torilla maanantaina.

Aktivistit ovat tällä hetkellä pääasiassa yksityishenkilöitä, mutta yhdistys on ryhmän tiedottaja Kikka Holmsténin mukaan hankkeissa perustaa. Aktivistien ryhmän hän mainitsi jatkavan tiedotus- ja nimienkeräyskiertuetta Hämeenlinnasta Jyväskylään. Kesän aikana he kiertävät teeman puitteissa kattavasti eri puolilla maata. Toimintansa aktivistit rahoittavat muun muassa myymällä arpoja ja itse valmistamiaan koruja.

Hämeenlinnassa kiinnostuneita ja kyselijöitä tiedotuspisteessä kävi neljän tunnin aikana tasaisen hiljaiseen tahtiin.

– Palaute on ollut pääasiassa myönteistä, toki joukossa on myös negatiivista – osin tietämättömyydestä johtuvaa, Holmstén kertoi. Kansalaisaloitteen teko paperisena on ollut mahdollista 1. maaliskuuta 2012 lähtien ja internetin kautta tämän vuoden alusta. Aloitteentekoon tarvitaan kolme täysi-ikäistä Suomen kansalaista,

Vauhtia aloitteisiin

Veikko Luoma harmitteli, että kansalla ei ole monastikaan mahdollisuutta sanoa sanaansa ennen päätösten tekoa. Suomalaiset ovat vähän jäykkiä ilmaisemaan mielipiteensä. Hän näkee, että sillä miten aktiivista kansa on, on paljon merkitystä aina eduskunnan ratkaisuja myöten.

– Suomi saisi olla Suomi ja markka markka, vaikka en kenenkään kannattajiin lukeudu, sanaili Luoma. Hiljaisuus ei merkitse kuitenkaan sitä, etteivätkö kansalaiset ymmärtäisi lukea rivien välistä myös niitä kyseenalaisia juttuja, joita meille esimerkkeinä olevat henkilöt tekevät.

– Meidän tulisi olla niin vahvoja, että ajaisimme läpi oikeiksi kokemamme asiat. Kansalaisaloite on tahdon asia, moni nykyisistä aloitteista menee varmuudella läpi.

Tällä hetkellä kansalaisaloitteita on käynnissä 88 ja jo päättyneitä 22. Eduskunnan käsittelyyn on toistaiseksi yltänyt Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite. Toinen varma eduskuntaan päätyvä on Tahdon asia- eli aloite tasa-arvoisesta avioliitosta Suomessa. Aloitteen, joka on kerännyt lähes 152 000 kannattajan äänen, eduskunta käsittelee syksyllä. Jo yli 20 000 nimeä keränneet Kansanäänestys Suomen eroamisesta EU:n jäsenyydestä, Ruotsinkieli valinnaiseksi oppiaineeksi sekä Järkeä tekijänoikeuslakiin ja Kannabikseen liittyvät aloitteet jatkuvat edelleen.

Lähiaikoina tulossa on lääkärikoulutuksen lisäämistä koskeva kansalaisaloite. (HäSa)

 

KAINALO:

Aloite paperille tai nettiin

Kansalaisaloite on valtakunnallinen, sen voi tehdä paperisena tai internetin kautta Aloitteentekijöiden on oltava Suomen kansalaisia, yksityishenkilöitä ja vähintään 18 vuotta täyttäneitä. Aloitteen voi tehdä Oikeusministeriön htpp:// kansalaisaloite.fi -palvelun kautta. Aloite putoaa listoilta, jos se ei ensimmäisen kuukauden aikana saa 50 kannatusilmoitusta.

Kannatusilmoituksen tekoon on kolme vaihtoehtoa: paperinen kannatusilmoitus, internetin palvelu tai molempien yhdistelmä. Kannatusilmoituksessa tulee ilmetä: kansalaisaloitteen otsikko ja päiväys,

aloitteen allekirjoittajan täydellinen nimi, syntymäaika ja kotikunta, aloitteen allekirjoittajan vakuutus siitä, että hän on äänioikeutettu Suomen kansalainen ja että hän on tehnyt kannatusilmoituksen samaan aloitteeseen vain kerran ja kannatusilmoituksen päiväys. Kaavakkeeseen on kirjoitettava kaikki etunimet ja syntymäaika ilman sosiaalitunnusta. Netin kautta kannatustaan pääsee ilmaisemaan kirjoittamalla saman pankkitunnuksen, jolla menee omalle tililleen. Lomakkeet ovat suojattuja ja Oikeusministeriö tuhoaa ne käsiteltyään paperiset kaavakkeet ja nettitiedot.

Nimien keräysaika on kuusi kuukautta. Eduskunta käsittelee kansalaisaloitteet, jotka ovat kuuden kuukauden aikana keränneet vähintään 50 000 kannatusilmoitusta. Kaikki käynnissä olevat kansalaisaloitteet löytyvät Oikeusministeriön ylläpitämästä https://www.kansalaisaloite.fi -palvelusta. Rinnakkaissivustona edelliselle toimii kuntalaisaloite.fi, palvelussa voi tehdä kuntalaisaloitteita kunnallisille päättäjille sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita sähköisesti.

 

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic