Kanta-Häme

Kansallisbaletti kävi kylässä

Ihan turha yrittää väittää, ettäkö balettitanssijat eivät olisi satuolentoja. Kun kansallisbaletin tanssijat lämmittelevät Vanaja-salissa ennen harjoitustunnin alkamista, näyttää siltä, että luita ei olisi ihon alla ollenkaan.

Edessä on tunti, joka on harvinaista herkkua niin ammattilaistanssijoille kuin balettiasuissaan odottaville balettikoululaisillekin.

– Olen kuullut teidän olevan lahjakkaita. Nyt voidaankin harjoitella ihan ammattilaisten tapaan! kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve sanoo.

Ennen Greven pitämää tuntia Vanaja-salin liukas lattia on kuitenkin suihkutettava kauttaaltaan kokiksella. Kevytkokis ei tähän tehtävään käy, sillä nyt tarvitaan sokerin tahmeutta.

Tutuksi koko Suomessa

Kun lattia on kuivunut, pianisti loihtii koskettimilta What a Wonderful Worldin alkutahdit. Harjoitukset voivat alkaa.

Kansallisbaletin vierailu Hämeenlinnassa on osa Kansallisbaletti kylässä -tapahtumaa.

Tarkoituksena on paitsi tehdä oopperan ohjelmistoa tiettäväksi, myös tarjota paikallisille balettiharrastajille mahdollisuus treenata yhdessä ammattitanssijoiden kanssa.

Matkalaukkutanssitunnit sekä -näytökset aloitettiin kolmisen vuotta sitten, sillä Greven mielestä baletin on tärkeää tavata yleisöään myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Greve, joka on tehnyt vuosikymmenien mittavan uran muun muassa Tanskan Kuninkaallisen baletin esitanssijana, esiintyy itse enää hyvin harvoin.

Harjoitustunteja hän pitää mahdollisuuksien mukaan.

– Johtajan täytyy voida tehdä muutakin kuin istua kokouksissa. Tanssissa on kyse ruumiista ja fyysisestä kontaktista, joten haluan olla tanssijoita lähellä.

Tavoitteena kokemuksellisuus

Hämeenlinnan balettiopiston oppilas Elsa Ahonen on yhtä hymyä.

– Nyt voin sanoa tanssineeni Linda Haakanan kanssa! Ahonen iloitsee.

Tavallisiin tunteihin verrattuna eroja oli paljonkin. Elävän musiikin lisäksi myös sarjat olivat uudenlaisia, Ahosen mukaan tavallista lyhyempiä. Myös erilaisia balettiliikkeitä on ollut totuttua vähemmän.

Kenneth Greve kertookin haluavansa pitää harjoitustunnit yksinkertaisina.

– Tärkeintä on järjestää kaikille mieleenpainuva kokemus. Oppilaat eivät tietenkään ole lähelläkään ammattilaistasoa, eikä se ole tarkoituskaan.

Elsa Ahonen kertoo oppineensa tekemään fouetté-piruetin kaatumatta.

– Parasta oli, kun Greve katsoi silmiin, kiitti ja sanoi että hyvin meni. Se oli ihan mahtavaa. (HäSa)