Kanta-Häme

Kansallispuku täytti 130 vuotta

Hauhon yhtenäiskoulun pihaan kerääntyi keskiviikkoiltapäivänä sateisesta säästä huolimatta parikymmentä juhlijaa. Lähes kaikki saapuivat kansallispuku päällä.

– Tunnelma on ollut hyvä ja ihmisiä tuli paikallekin, vaikka sää ei täysin suosinutkaan. Ei täällä yksin sentään tarvinnut olla, toteaa tapahtumaa järjestänyt Anneli Ilonen.

Ohjelmassa oli puhe suomalaisen kansallispuvun synnystä, pukujen esittelyä, kuulumisten vaihtoa ja musiikkia. Hauholainen Päivi Kakriainen lauloi maakuntalauluja, joiden tahdissa halukkaat pääsivät myös tanhuamaan.

Monille kansallispuku on täysin vieras. Pukuja näkee toisinaan juhlissa, mutta vain harvoin nuorten päällä. Kansallispuku herättää ihmisissä paljon ennakkoluuloja.

Hämeenlinnalainen 19-vuotias Laura Tuomi saapui juhlistamaan kansallispuvun syntymäpäivää isoäitinsä Ritva Alhaisen kanssa. Tuomen mukaan vielä muutama vuosi sitten puvun käyttäminen herätti ikätovereissa ikäviä katseita.

– Hämäläispukuni on isoäitini nuorena tekemä ja minun lisäkseni sitä on käyttänyt äitini. Se on kulkenut siis suvussa. Käytin tätä esimerkiksi veljeni rippijuhlissa. Joidenkin mielestä se on outoa, mutta mitä enemmän ikää tulee, sitä paremmin minunkin ikäiset ihmiset osaavat suhtautua kansallispukujen käyttäjiin.

Alhaisen mielestä kansallispukuja voisi käyttää useamminkin, jotta ne tulisivat ihmisille tutuiksi. Nuorten keskuudessa pukujen käyttäjät ovat usein kansantanssiharrastajia.

– Itse käytän pukua juhlissa, esimerkiksi häissä. Viime vuonna kävimme Lammilla kansallispukujen tuuletustapahtumassa.

Ensimmäiset kansallispuvut koottiin 1880-luvun loppupuolella kansallisromanttisen aatteen innoittamana. Erilaisia kansallispukumalleja on 130 vuoden aikana koottu yli 400.

Kansallispuvun ensimmäisenä julkisena esiintymisenä pidetään tapahtumaa vuodelta 1885, jolloin elokuun viidentenä päivänä Venäjän keisaripari vieraili Suomessa.

Kun keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna saapuivat Lappeenrantaan, oli heitä vastaanottamassa kansallispukuisia neitoja. HÄSA

Päivän lehti

30.3.2020