Kanta-Häme

Kansallispuvut pääsivät postimerkkeihin

Posti on julkaissut postimerkkejä, jotka kuvaavat suomalaisten äänestämiä makusuosikkeja.

Kesäkuun luontoaiheisissa postimerkeissä puolestaan ui suosittuja ruokakaloja. Kansallispukumerkeissä taas esitellään kahden puvun taidokkaita yksityiskohtia.

Suomalaisia makuja -postimerkkivihkossa esitellään kuusi makuelämystä, jotka suurin osa suomalaisista tuntee omikseen.

Postimerkkien aiheet ovat ruisleipä, pullapitko, uudet perunat, kahvi, leipäjuusto ja salmiakki.

– Postin asiakkaat ehdottivat merkkeihin valittuja makuja viime keväänä tehdyssä nettikyselyssä ja Finlandia 2017 -filatelianäyttelyssä, Postin Design Manager Tommi Kantola kertoo.

Postimerkkivihkon suunnitellut Klaus Welp valitsi merkkeihin valokuvat, jotka saavat veden kielelle.

– Olen itse selkeiden perusmakujen kannattaja. Eri ruokakulttuurien kirjo ja supermarkettien jättisuuret valikoimat tuntuvat menevän välillä äärimmäisyyksiin. On hienoa, että perinteiset, yksinkertaiset maut saavat nyt omat merkkinsä, Welp sanoo.

Klaus Welp on itse asunut Meksikossa ja Saksassa yhteensä kuusi vuotta ja kokenut vahvan kaipuun tuttujen kotimaisten makujen perään.

– Meksikolainen ruoka on mielestäni maailman parasta, mutta toisella puolella maailmaa olisin ollut valmis maksamaan pienen omaisuuden tuoreesta ruisleivästä ja uusista perunoista tillin kera. Mikään eksoottinen maku ei voittanut elämystä, jonka kotoa lähetetty salmiakkipussi teki.

Suomalaisia makuja -postimerkkivihkossa on kuusi kotimaan ikimerkkiä.

Pohjoismaisten postien yhteisen Pohjola-postimerkkisarjan teemana on tänä vuonna kalat.

Graafikkolegenda Erik Bruun, 92, valitsi postimerkkien aiheiksi kaksi suosittua suomalaista ruokakalaa, kuhan ja muikun.

– Kuvasin muikut merkkiin parvena, ja jos useamman merkin laittaa vaakatasoon peräkkäin, niistä muodostuu päättymätön muikkuparvi, Bruun paljastaa.

Kalapostimerkkien suunnittelu oli Erik Bruunille mieluisa tehtävä. Paistetut muikut ovat Bruunin suurinta herkkua ja kalastaminen on ollut hänelle rakas harrastus jo lapsuudesta saakka.

– Pikkuveljen kanssa soutelimme lapsina Sipoon edustalle kalastamaan, ja olin aikanaan monta kertaa kalastamassa Inarinjärvellä.

Pohjola: Kaloja -postimerkkiarkissa on kymmenen kotimaan ikimerkkiä.

Graafikko Minna Luoma on suunnittelut pienoisarkin, jossa esitellään kaksi kansallispukua.

Uskelan puku edustaa länsisuomalaista perinnettä ja Jääsken puku karjalaista käsityötaitoa ja pukuperinnettä. Pienoisarkkiin on kuvattu kokonaiset kansallispuvut, ja itse merkkeihin on suurennettu pukuihin suunniteltuja hienoja yksityiskohtia, kuten tykkimyssy ja paljinsolki.

Valokuviin perustuvat merkit on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Kansallispukukeskuksen kanssa. Suomessa on reilut 400 kansallispukumallia, jotka edustavat juhlapukumuotia parin vuosisadan takaa.

Vaatteiden maailma ei ole Minna Luomalle vieras, sillä, hän on opiskellut graafisen suunnittelun lisäksi tekstiilitaidetta.

– Taidokkaasti suunnitellut kansallispuvut edustavat kestävää kehitystä, ja asukokonaisuuksien yhdistelmistä voisi ottaa hyvin vinkkiä myös tämän päivän pukeutumiseen, Luoma vinkkaa.

Kansallispuvut-pienoisarkissa on kuusi kotimaan ikimerkkiä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic