Kanta-Häme

Kansan valistaja M.A.Numminen tänään Riihimäellä

Kielletyt laulut koettiin 1960-luvun ilmapiirissä siveettöminä ja alkoholimyönteisinä. Mikä aihe voisi aiheuttaa vastaavan kohun 2010-luvulla?

– Aika on täysin toinen, joten samanlaisista aiheista ei saa enää kohua aikaan. Tosin jotkut yhä Kielletyt laulut -konsertissa hämmentyvät Jenkasta ulkosynnyttimistä.

Miksi kielletyt laulut aikanaan syntyivät? Vieläkö sinulla on tarve kohauttaa?

– Tein laulut silloisin Taideteollisen oppilaitoksen (nyk. Aalto-yliopiston Taideteollinen korkeakoulu) fallos-patsasperformanssiin Jyväskylän kesä -festivaaliin. Minä väitin laulujani kansanvalistustyöksi.

Mitä nuoren aviomiehen on syytä muistaa?

– Nykyisinkin nuoren aviomiehen on syytä muistaa hellyys ja vaimon seksuaaliset tarpeet.

Useat laulusi sekä kokonainen albumisi joutui Yleisradion soittokieltoon. Onko kappaleitasi enää kieltolistalla?

– Kieltolista poistettiin vuonna 1972.

Tarinan mukaan sait yhtyeesi kanssa myös ikuisen porttikiellon Oulun kaupunkiin. Koska esiinnyit kaupungissa viimeksi?

– Performanssiryhmä Suomen Talvisota sai ikuisen porttikiellon. Minä olin viimeksi viime elokuussa Oulun Valkeiden öiden vieraana kolmen päivän ajan.

Olet urasi varrella esittänyt ja levyttänyt musiikkia ainakin suomeksi, ruotsiksi ja saksaksi. Sopiiko joku näistä kielistä musiikillesi muita paremmin?

– Kieliä on useampiakin, kuten englanti, esperanto ja italia. Saksan kieli sopii minulle hyvin. Suomalainen ääntämiseni viehättää saksalaisia.

Pedro Hietanen on pysynyt rinnallasi niin rockin, jazzin kuin lastenlaulujen tahdissa. Onko teillä musiikillisia erimielisyyksiä?

– Ei varsinaisia erimielisyyksiä. Lähinnä mietimme tulkintojen vaihtoehtoja. HÄSA

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen: Kielletyt laulut
Vihreässä talossa (Pohjoinen asemakatu 1, Riihimäki) pe 22.4. kello 19. Konsertti loppuunmyyty, peruutuslippuja saattaa olla myynnissä ovella.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic