Kanta-Häme Loppi

Kansanedustaja vetoaa: ratsukoille sallittava kevyen liikenteen väylän käyttö

Ratsukon kohtaaminen liikenteessä vaatii varovaisuutta. Uuden lain kirjauksen mukaan ajoneuvon on annettava eläimelle turvallinen tila tiellä. Kuvituskuva. Kuva: Kari Pitkänen
Ratsukon kohtaaminen liikenteessä vaatii varovaisuutta. Uuden lain kirjauksen mukaan ajoneuvon on annettava eläimelle turvallinen tila tiellä. Kuvituskuva. Kuva: Kari Pitkänen

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on huolissaan hevosten ja ratsastajien liikenneturvasta. Tieliikennelain mukaan hevonen rinnastetaan moottoriajoneuvoon, joten ratsukon tai kärryä vetävän hevosen tulee pysyä ajoradalla, ellei kevyen liikenteen väylä ole sallittu myös moottoriajoneuvoille.

Heinonen toivoo, että asiaan saataisiin muutos. Heinonen on jättänyt tieliikennelain korjaamiseksi kirjallisen esityksen pääministeri Sanna Marinin hallitukselle.

– Hevosille ratsastajan tai kärryjen kanssa tulisi taata turvallinen liikkuminen myös teillä ja taajama-alueilla. Tässä olisi tärkeä tarjota mahdollisuus myös pyöräteiden käyttämiseen, Heinonen ehdottaa.

Kesäkuussa tieliikennelaista poistui pykälä, jonka mukaan ajoneuvon kuljettajan on lähestyessään hevosta noudatettava varovaisuutta ja riittävän alhaista nopeutta.

Uudessa tieliikennelaissa todetaan kuitenkin, että ajoneuvolla ajettaessa on annettava tienkäyttäjän kuljettamalle eläimelle turvallinen tila tiellä.

– Vaaratilanteita syntyy, jos esimerkiksi auto ajaa ohi lujaa. Hevonen on eläin, joka voi hyvinkin koulutettuna pillastua äkkinäisissä tilanteissa. Tällaiset tapaukset aiheuttavat aitoa vaaraa ratsastajalle, hevoselle sekä muille tienkäyttäjille kuten autoilijoille ja moottoripyöräilijöille. Sallimalla ratsukoille kevyen liikenteen väylän käytön vaaratilanteet voisivat vähentyä, Heinonen perustelee. HäSa

 

Lue myös: Ratsastajille tulee kesällä hands free -pakko – Puhelimeen puhumisesta ei ole tähän saakka sakotettu (31.1.2020)

Päivän lehti

9.7.2020