fbpx
Kanta-Häme

Kansanperinteestä kumpusi aarteita

Riihimäen kuvataiteilijoiden hulppeat tilat houkuttelevat järjestämään happeningeja. Lokakuussa Matkakeskuksen galleria Tärinässä on luvassa muun muassa kurssi, jossa voi opetella kehräämään rukilla.

Yleisö voi tulla piirtämään ja maalaamaan kehrääjiä, jotka ovat luvanneet panna parasta päälle juhlan kunniaksi.

Elävinä malleina toimivat myös galleriassa esiintyvä musiikkiryhmä sekä mahdollisesti tanssiryhmä.

– Tavoitteena on moniaistillinen kokemus. Samalla näytetään, että galleriassa voi tapahtua monenlaista, sanoo Riihimäen kuvataiteilijoiden sihteeri ja näyttelyvastaava Katja Luoto.

Installaatioita ja …iloista mieltä

Kehruukurssi liittyy galleriassa avattuun Aarre-näyttelyyn, jonka nykytaideteokset ovat syntyneet kansanperinteen innoittamana.

Näyttely on Riihimäen kuvataiteilijoiden osuus 11.–27.10. vietettävästä Art Häme -taideviikosta.

– Kun Art Hämeen teemana on “elävää taidetta”, ideoimme kansanperinneaiheisen näyttelyn. Myös se on elävää taidetta, Katja Luoto sanoo.

Näyttelyn teoksissa perinnettä on tulkittu monella tavalla. Joillakin se näkyy tekniikassa, toisilla aiheessa.

Katja Luoto on hyödyntänyt omissa teoksissaan luonnonmateriaaleja sekä vanhoja käsityötapoja. Häneltä on esillä muun muassa vanhalle keittiönliinalle tehty kirjontatyö sekä installaatioita, joissa on käytetty sulkia, pihlajanmarjoja ja matonkuteita.

– Tämä on kaikkiaan kiva näyttely, jossa on paljon installaatioita ja iloinen ote, hän sanoo.

Luodon lisäksi mukana ovat taiteilijat Jaana Ahjokangas, Satu Bethell, Tyko Elo, Jyri Hietamäki, Leena Jokilaakso, Else Joutsi, Timo Kokko, Pirjo Kontu-Ropo, Matti Metsämaa, Tero Puisto, Juha Veltti ja Eeva-Liisa Öhman.

Näyttely on auki 30. lokakuuta saakka. Happening-viikonloppua vietetään 19.–20.10. kello 12–14. (HäSa)

Menot