Kanta-Häme

Kanta-Häme haluaisi kokeilla pian omien tiimien toimintaa

Valinnanvapautta selvittäneen työryhmän esittämistä vaihtoehdoista päästiin keskustelemaan heti tuoreeltaan tiistaina Kanta-Hämeen oman soten ohjausryhmässä.

Forssan Hyky-kuntayhtymässä ja Hämeenlinnassa on alustavasti intoa kokeilla käytännössä ns. omatiimi-mallia. Tosin mitään päätöksiä asiasta ei ole.

– Se on ikään kuin laajennettu avoterveydenhuolto. Perusterveydenhuolto, jossa on myös perustason sosiaalihuollon palveluita. Se on vaihtoehdoista yksinkertaisin toteuttaa, maakunnan sote-projektia johtava Jukka Lindberg arvioi heti tuoreeltaan tiistaina näkemättä selvitysryhmän tausta-aineistoa.

Omatiimi muistuttaa Keski-Euroopan maiden perhelääkärimallia, mutta tiimiin sisältyisivät yleislääkärin vastaanoton ohella sosiaalityöntekijän, terveydenhoitaja ja sairaanhoitajan itsenäiset vastaanotot sekä sosiaaliohjaus.

Asukas voisi valita oman tiiminsä ja myös vaihtaa sitä tietyin välein. Muita perustason palveluita koskisi laaja valinnanvapaus.

Nyt esitetyt vaihtoehdot eivät tulleet Lindbergille yllätyksenä.

– Kun asiaa on valmisteltu, on muodostunut käsitys siitä, millaiset vaihtoehdot voisivat olla mahdollisia.

Muut valinnanvapaudesta esitetyt vaihtoehdot, eli väestövastuullinen sote-keskus, monitoiminen sote-keskus ja integroitu sote-keskus, vaatisivat huomattavasti laajempaa laadunvarmistusta ja seurantaa kuin omatiimi.

– Sitä paitsi varsinkin lasten ja nuorten palveluita on ollut kiinnostusta koota elämänkaaren mukaisesti yhteen paikkaan.

Eri malleja on kokeiltava ennen kuin jokin niistä otetaan laajasti käyttöön koko maassa. Tätä Lindberg pitää selvänä.

Vielä ei ole tarkalleen tiedossa, miten kokeilukunnat valikoituvat.

– En tiedä, onko kyseessä ilmoittautumismenettely vai kutsutaanko kokeiluihin. Joka tapauksessa meillä on ollut alustavaa puhetta Sitran kanssa kokeilusta.

Jotta kokeilut olisi kokeiltu vuoteen 2019 mennessä, niiden pitäisi alkaa jo ensi vuonna, mieluummin alussa. Tästä odotetaan lisätietoa selvitysryhmän loppuraportissa toukokuussa.

– Aika kova kiire siinä tulee.

Riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on esittänyt huolensa, että nyt esitetyt sote-mallit nostavat asiakasmaksuja entisestään.

Myös Tehy on jo painottanut, ettei maksutaso saa estää pienituloisten hoitoon pääsyä.

Jukka Lindberg ei näe nyt tehdyissä esityksissä eriarvoistavaa mekanismia. Peruspalvelujen korvaukset ja asiakasmaksut olisivat tuottajasta riippumatta samat.

Selvitysryhmän näkemys on, että rahoitus tulisi pääosin valtiolta asukasmäärän mukaan, mutta siihen vaikuttaisivat myös väestön ikärakenne ja sairastavuus. HÄSA