Kanta-Häme

Kanta-Häme menetti ministerin, jotta Orpo saatiin hallitukseen

Kanta-Hämeen edustus hallituksessa putosi nollaan kokoomuksen maanantaisessa salkkujenjaossa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen paikan uudessa Alexander Stubbin hallituksessa saa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, turkulainen kansanedustaja Petteri Orpo.

– Kokoomuksen puheenjohtaja on joukkueensa pelaajat valinnut. Tämä on ymmärrettävää ja täysin hyväksyttävää, kommentoi Jari Koskinen ministerivalintoja.

Koskinen kertoo keskittyvänsä lähikuukaudet kotitilansa töihin Hämeenlinnan Hauhontakana.

– Katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

”Hoitanut tonttinsa loistavasti”

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen vakuuttaa, ettei Koskinen salkun menetyksessä ollut kysymys epäluottamuslauseesta.

– Jaria ylistettiin maanantaisessa kokouksessa. Hän on hoitanut tonttiaan loistavasti ja saanut monet tärkeät asiat maaliin, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasonen samoin kuin maanantaiseen kokoomuksen puoluevaltuuston kokoukseen osallistuneet hämeenlinnalaiset Jutta Äijälä ja Tapio Vekka arvelevat, että Jari Koskisen helmikuinen ilmoitus vaikutti maanantaiseen päätökseen.

– Uusi puheenjohtaja otti luonnollisesti huomioon ilmoituksen, jonka mukaan Jari ei lähde ehdolle ensi eduskuntavaaleissa, Grahn-Laasonen sanoo.

Jutta Äijälä arvelee, että Alexander Stubbilla on kova tarve tähdätä ensi eduskuntavaaleihin, joissa myös ministereiltä vaaditaan ehdokkuutta.

Myös Äijälä kehuu Jari Koskisen panosta maa- ja metsätalousministerinä.

– On muistettava myös se, miten hän tuli vaikeaan tehtäväänsä: kun isänmaa kutsui.

Sanni Grahn-Laasonen huomauttaa, että seuraavat vaalit ovat jo 10 kuukauden päästä.

– Sitten on uusien nimitysten aika.

Grahn-Laasonen vakuuttaa, ettei itse elätellyt toiveita ministerilistalle pääsemisestä.

– Minuthan on vasta valittu kokoomuksen varapuheenjohtajaksi. Tieni politiikassa on vasta alussa.

Puheenjohtajan valinta

Tapio Vekka kertoo, että puoluevaltuuston kokous sujui nopeasti ja sopuisasti.

– Niin pitkään kuin puheenjohtajalla luottoa on, hän pystyy määrittelemään esikuntansa, luonnehtii Vekka, joka tuurasi kokouksessa puoluevaltuuston varsinaisista jäsenistä hattulalaista Arto Viljasta.

Viljasen mielestä ministeripaikan menetys on ehdottomasti tappio Hämeenlinnan seudulle.

– Ministereillä on aina mahdollisuus vaikuttaa oman alansa päätöksentekoon myös alueellisella tasolla. Onhan se nähty kautta koko Suomen historian.

Arto Viljasen mielestä kokoomusväen pitäisi seuraavissa eduskuntavaaleissa keskittää alueellisesti voimansa Hämeenlinnan seudulla.

– Tänne tarvitaan Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueelle keskitettyä voimaa. Vaikka meillä kokoomuksessa on asioihin paneutuvat kansanedustajat Lopella ja Forssassa, niin kyllä totuus on kuitenkin se, että Hämeenlinnan seudun asioita hoitavat suurimmalla sydämellä omalta seudulta valittavat ihmiset. (HäSa)