Kanta-Häme

Kanta-Häme nappasi Helsingin sote-johtajan

Hämäläisestä hitaudesta ei voi syyttää Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin päättäjiä, sillä kuntayhtymälle etsittiin uusi johtaja pikavauhtia.

Nykyinen johtaja Jouko Isolauri ilmoitti erostaan syyskuun lopussa. Keskiviikkona yhtymävaltuusto valitsi uudeksi sairaanhoitopiirin johtajaksi Hannu Juvosen yksimielisesti.

JUVONEN johtaa tällä hetkellä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastoa. Koulutukseltaan hän on lääkäri, mutta on viime vuodet toiminut hallinnollisissa tehtävissä.

Hän tunnustaa, että Kanta-Häme ja sen sairaanhoitopiiri on toistaiseksi vielä melko tuntematon organisaatio.

– Kun olin Itä-Savon johtajaylilääkäri, kävimme tutustumassa Markku Puron johtamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatioon Forssassa.

Tällä hetkellä Puro vetääkin Kanta-Hämeen Sote III -hanketta.

KANTA-HÄMEEN asioita Juvonen sanoo seuranneensa, kun alkoi varmistua, että täältä voisi löytyä uusi työpaikka.

– Itsenäisen sote- ja itsehallintoalueen tulo tänne näyttää aika selvältä. Nyt pitää keskittyä seuraamaan, valvomaan ja vaikuttamaan siihen, mikä keskussairaalan asema sote-uudistuksessa on.

KANTA-HÄMEEN keskussairaalahan on monissa spekulaatioissa ollut yksi niistä sairaaloista, joihin kaikkein laajinta päivystystä ei olisi tulossa. Hallituksen linjauksia näistä asioista odotetaan vielä.

Sitä mukaan, kun saadaan päätöksiä yksityiskohdista, voidaan jo siirtyä valmistelemaan muutosta.

– Sote III-työ Kanta-Hämeessä jo tähtää muutokseen.

SOTE-INTEGRAATIOSTA Juvosella on vankka kokemus, sillä Helsingissä sosiaalivirasto ja terveyskeskus fuusioituvat 2013 alussa.

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan henkilöstö arvioi fuusiota kriittisesti varsinkin sosiaalitoimen puolella.

– Kyse lienee muutoksen nopeudesta. Pitkän valmistelun jälkeen itse fuusio tehtiin varsin nopeasti. Erilaiset toimintakulttuurit ja 15 000 työntekijää yhdistettiin. Vasta nyt on meneillään kulttuurien todellinen yhdistyminen, Hannu Juvonen kertoo.

Hän arvioi, että Helsingin kokemuksia isosta fuusiosta voi hyödyntää, kun sote-integraatiota viedään eteenpäin Kanta-Hämeessä.

– Se on iso muutos kaikille.

HANNU JUVOSESTA on sanottu, että hän on kulmikas ja kova johtaja.

– En allekirjoita tuota. Tavoitteita pitää olla ja niihin pitää pyrkiä. Olen tavoitteellinen, en kova. Kuuntelen ihmisiä.

Kanta-Hämeen sote-asioihin ja keskussairaalan tilanteeseen Juvonen ei tässä vaiheessa ota sen enempää kantaa.

– Täytyy ensin perehtyä tilanteeseen.

MIKSI HÄN sitten jättää Helsingin sosiaali- ja terveysviraston, jonka päällikkönä on toiminut vasta hieman toista vuotta.

– Se on määräaikainen virka vuoteen 2017 asti. Sairaanhoitopiirin johdossa määräaika on vuoden 2019 alkuun saakka.