Kanta-Häme

Kanta-Häme pärjää muita paremmin kurimuksessa

Kanta-Hämeen pienet ja keskisuuret yritykset kokevat monin tavoin tilanteensa paremmaksi kuin muun maan yritykset. Odotukset eivät ole enää yhtä huonoja kuin viime vuonna.

Maakunnan seutukunnat ovat kuitenkin pk-barometrin mukaan menossa eri suuntaan. Forssan seutu ei enää jää muista kauaksi jälkeen, kun taas teollisuusvaltaisella Riihimäen-Hyvinkään seudulla usko on heikko.

– Hämeenlinnan seudulla nähdään, että alueella menee paremmin kuin maassa keskimäärin, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka sanoo.

Haukka pitää Kanta-Hämeelle erittäin myönteisenä asiana, että pienet yritykset ilmoittavat kasvattavansa henkilöstöään. Maakunta ei ole usein ollut muun maan yläpuolella.

– Sopeuttamistoimien määrä on pienempi kuin maassa keskimäärin.

Kanta-Hämeen yritykset ovat selvästi olleet vähemmän kasvuhakuisia kuin maan yritykset keskimäärin. Nyt maakunta on poikkeuksellisesti muun maan tasolla. Forssan seudulla enemmistö yrityksistä pyrkii kasvamaan voimakkaasti tai mahdollisuuksien mukaan.

Investointihalukkuus ei osoita voimakasta kasvuhakuisuutta. Investointeja ei ole tehty, mutta yrittäjät ilmoittavat edelleen vähentävänsä investointeja.

– Koko ajan investointeja lykätään tai niitä ei vain tehdä. Investointien määrä laskee, vaikka niille olisi tarvetta.

Hämeenlinna kaupan voittaja

Hämeenlinnan seutu on investointiaikeissa muun maan tasolla, kun muilla Kanta-Hämeen alueilla tilanne on paljon tätä heikompi. Tiiriön Citymarketin ruokakauppias Jouni Monto sanoo, että kaupan alalla passiivinen tilanne on Hämeenlinnan seudulla muuttunut.

– Kilpailutilanne on muuttumassa, kun valmistaudutaan kannen tuloon. Meillä esimerkiksi on valmistauduttu palvelun lisääntymiseen.

Monton mukaan Hyvinkään Villan avaaminen muutti kilpailutilannetta myös Hämeenlinnassa, sillä esimerkiksi Tiiriöön tulee asiakkaita hyvin laajalta alueelta.

– Ei osata arvioida, miten kansi muuttaa tilannetta. Minä uskon, että asiakkaita ei lähde täällä niin paljon muualle ja tänne taas on imua.

Kaupan alalla valtakunnallisesti investoinnit ovat nihkeitä. Monta huomauttaa, että esimerkiksi uusia kaupan yksiköitä rakennetaan minimaalisesti. Tiiriössä viime vuosi oli ensimmäinen ilman kasvua.

– Uskon edelleen Tiiriöön ja uskon kasvuun. On tosi vaikea ennustaa, mutta uskon, että Hämeenlinna on voittaja. (Häsa)

Päivän lehti

30.5.2020