fbpx
Kanta-Häme

Kanta-Häme rakentaa yhteisen soten

Kanta-Hämeessä päätettiin tiistaina, että maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään yhdessä maakunnallisesti vuoden 2019 alusta riippumatta valtakunnallisesta etenemisestä.

Uudistuksen valmistelua maakunnassa johtaa Sote III -hankkeen ohjausryhmä, johon kuuluvat kaikkien kuntien ja kaupunkien valtuustojen ja –hallitusten puheenjohtajat, kuntajohtajat sekä maakunnan liiton ja sairaanhoitopiirin johto.

– Kävi valtakunnalliselle sotelle miten tahansa, Kanta-Häme rakentaa nyt omaa malliaan. Kaikki maakunnan kunnat ovat sitoutuneet siihen, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) vakuuttaa.

Kanta-Hämeen sote-uudistuksen valmistelu käynnistyi vuonna 2012 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksellä.

Valmistelua on kuluneen syksyn aikana tehty tiiviisti maakunnallisissa työpajoissa ja seminaareissa.

Työn tuloksena Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen arvoiksi päätettiin asukaslähtöisyys, yhteistyöhakuisuus, tietoon perustuminen, läpinäkyvyys ja luottamus.

Jatkovalmistelun painopisteiksi päätettiin erityisesti osallisuus sekä prosessien ja palvelurakenteen asukaslähtöinen suunnittelu.

Samoin valmistellaan yhteiseen organisoitumiseen liittyviä kysymyksiä. Niitä tarkennetaan loppukeväästä 2016 valtakunnallisen itsehallintoalueiden valmistelun sisällön ja aikataulun täsmennettyä.

Hallituksen kaavailema valtakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on vasta saanut päälinjauksen, että sote-palveluja järjestävät 18 maakuntaa, joista kolme tekee sen yhteistyössä naapurimaakunnan kanssa.

Näitä kolmea ei ole vielä kerrottu julki. Päätös on luvassa keväällä, samoin kuin tieto siitä, mitkä keskussairaalat ovat ns. laajan päivystyksen sairaaloita.

Rahoituksen uudistaminen on vielä täysin auki, samoin useimmat uudistuksen yksityiskohdat. Kunnilta odotetaan kuitenkin lausuntoja päälinjoihin tammikuussa. HÄSA

Menot