Kanta-Häme

Kanta-Häme tarvitsee uutta kauppatilaa satojatuhansia neliöitä

Kanta-Hämeeseen pitäisi kaavoittaa yli 457 000 kerrosneliömetriä lisää liiketilaa vuoteen 2040 mennessä, arvioidaan Hämeen liiton teettämässä palveluverkkoselvityksessä.

Maakuntaliitto teetti kaupan palveluverkkoselvityksen, koska liitossa on käynnissä uuden maakuntakaavan suunnittelu. Arviossa on otettu huomioon muun muassa Kanta-Hämeen oletettu väestönkasvu, asukkaiden ostovoima ja verkkokaupan kasvu. Tällä hetkellä maakunnassa on 790 000 kerrosneliömetriä liiketilaa.

Yli 457 000 neliömetrin arvio perustuu arvioon, jos ostovoima kasvaa perinteistä tahti. Jos asukkaiden ostovoima puolestaan kasvaa perinteistä hitaammin, olisi lisätilan tarve silti yli 230 000 kerrosneliömetriä.

– Selvityksen kaupallisen lisätilan tarve on yllättävän suuri, kertoo Hämeen liiton suunnittelujohtaja Heikki Pusa.

Selvityksen mukaan suurin osa vaadittavasta lisätilasta kohdistuisi maakunnan keskukseen Hämeenlinnaan. Toisaalta selvityksessä todetaan, että jo nyt Hämeenlinnassa on ylimitoitusta suurille kaupan liiketiloille.

Suunnittelujohtaja Pusan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että Hämeenlinnassa on monia eri paikkoja, johon voisi sijoittaa suurta liiketilaa tarvitsevia kauppoja. Esimerkiksi auto- ja rautakaupat sekä suuret sekatavarakaupat tarvitsevat paljon liiketilaa.

– Kaupan sijoittuminen Hämeenlinnan kantakaupungin alueella ei ole ehkä niin selkeä kuin Forssan ja Riihimäen seudulla, sanoo Pusa.

Toisaalta hän pohtii, tarvitseeko kaavassa huomioida erityisen suuren myymälän sijoittuminen maakuntaan.

– Entä, jos vaikka Ikea haluaisi tulla tänne?

Maakuntakaavasta on Pusan mukaan tarkoitus saada luonnos valmiiksi jo vuodenvaihteessa.

– Uuden maakuntakaavan erityisenä tavoitteena on vahvistaa maakunnan vetovoimaisuutta, hän toteaa. HäSa

Päivän lehti

13.8.2020