Kanta-Häme

Kanta-Häme tuskin ehtii Soten kärkijoukkoon

Hallituksen myönnytys sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden aikataulussa saa Oma Hämeen muutosjohtajan Jukka Lindbergin mietteliääksi.

– On tietysti hyvä, että lausuntojen sanomaa otettiin huomioon edes tämän verran. Mutta en todellakaan tiedä, kuinka Kanta-Hämeen kannattaisi nyt toimia.

Lindberg sanoo olevansa hyvin pettynyt siihen, että siirtymäaika jäi lyhyeksi.

Hallitus linjasi alkuviikosta, että osa maakunnista voi ottaa valinnanvapauden käyttöön vaikka puoli vuotta etukäteen. Jotkut voivat siirtyä siihen alkuperäissuunnitelman mukaan vuoden 2019 alusta.

On myös mahdollista siirtää aloitusta puolella vuodella heinäkuuhun 2019. Painavista syistä voi anoa vielä pitemmän siirtymäajan vuoden 2020 loppuun.

– Siinä ovat olleet vastakkain poliittiset intohimot ja käytännön todellisuus. Kun toimimme täällä käytännön todellisuudessa, olisin toivonut pitempää siirtymäaikaa.

Lindberg arvelee, että tuo erityispoikkeus voi olla huomattavasti muita suurempi Uusimaa.

– Kuten lausunnossamme valinnanvapaudesta totesimme, kannattaa mieluummin ensin suunnitella kunnolla kuin kiirehtiä kaaokseen. Muutos on todella suuri. Siihen pitää olla aikaa valmistautua.

Kanta-Häme on edennyt sote- ja maakuntavalmistelussaan suhteellisen ripeästi. Se ei ole mattimyöhäisiä, mutta ei ihan kärjessäkään.

Kuka maakunnan valinnanvapausaikataulun päättää? Maakuntavaltuustot valitaan tammikuun lopussa 2018.

– Maakuntavaltuusto ei ehdi päättää, että valinnanvapaus otettaisiin käyttöön puoli vuotta etukäteen. Juuri ja juuri ehtisimme vuodenvaihteeseen 2019.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kannustaa kuntia ja maakuntia pilotoimaan valinnanvapautta. Hallitus lupaa siihen lisätukea.

– Meillä on jo meneillään suhteellisen suuri 18 000 asukkaan pilotti Jukolassa ja Lammi-Tuuloksen alueella. Siitä monet ovat olleet kiinnostuneita.

Lindberg arvelee, että Oma Häme voisi olla kiinnostunut laajentamaan pilottikokeilua.

– Olemme aina valmiita kehittämään. Kuten Nobel-palkittu Bengt Holmströmkin totesi, kannattaa ensin kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ennen kuin valinnanvapauden toteuttamistapa vakinaistetaan. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic