Kanta-Häme

Kanta-Häme työstää omaa sote-malliaan

Maakunnan oma sote-suunnittelu jatkuu Kanta-Hämeessä, vaikka valtakunnallisesti palikat tuntuvat yhä olevan levällään.

Sairaanhoitopiiri nimesi omat edustajansa jatkotyön ohjausryhmään, jonne tulee myös Hämeen liiton edustus.

Työssä etsitään ratkaisuja siihen, miten alustavassa valmistelussa valittu sote-malli voidaan käytännössä toteuttaa.

Kysymyksiä ovat, miten palveluverkko säilytetään tarkoituksenmukaisena ja miten turvataan palvelujen laatu, saatavuus ja kustannustehokkuus.

Pyrkimyksenä on myös asiakasnäkökulman ja demokraattisen ohjauksen vahvistaminen.

Työryhmät jatkavat

Taustalla on Hämeen liiton ja sairaanhoitopiirin yhdessä THL:n asiantuntijalla teettämä työ paikalliseksi sote-ratkaisuksi.

Kolmesta vaihtoehdosta on valittu se, että maakunnallinen kuntayhtymä järjestää ns. laajan perustason palvelut. Näitä ovat mm. vaativin osa erikoissairaanhoidosta ja sosiaalihuollon erityispalvelut.

Perustason palvelut taas ovat kolmella alueella, jotka muodostuvat kaupunkiseuduista. Siellä palvelut voidaan järjestää joko vastuukunnan kautta tai kuntayhtymänä.

Valtakunnan sote-linjaukset ovat virtaviivaisempia, mutta Kanta-Hämeessä suunnittelua jatketaan oman mallin pohjalta.

Työ on tarkoitus tehdä pääosin virkamiestyönä. Ohjausryhmään sairaanhoitopiirin hallitus nimesi hämeenlinnalaiset puheenjohtajansa Tapio Vekan (kok.) ja varapuheenjohtajansa Kari Kaistisen (sd.) Riihimäeltä. Valmisteluryhmään valittiin sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri, johtajaylilääkäri Markku Järvinen ja kehittämispäällikkö Maarit Sihvonen.

Forssalla vetoa Varsinais-Suomeen

Tiedossa on, että Forssan seutu käy sote-neuvotteluja myös Someron ja Loimaan kanssa.

Miksi ohjausryhmässä ei ole edustajaa Forssan seudulta, hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka?

– Sinne tulee myös Hämeen liiton edustus, tiettävästi ainakin maakuntavaltuuston puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) Forssasta.

Miltä näyttää Lounais-Hämeen tilanne?

– Siellähän tavoitellaan 50 000 asukkaan yhteenliittymää, joka vaaditaan laajan perustason järjestämiseen. Ilman kuntaliitosta puuttuu myös 20 000 asukkaan kunta, joka voisi järjestää edes perustason palvelut.

– Forssan malli on ollut valtakunnallinen esimerkki toimivasta terveydenhuollosta. Luulen, että tässä tapauksessa olisi mahdollista anoa poikkeusta pääsäännöstä.

Onko seutu karkaamassa maakunnasta pois?

– On se mahdollista. Tosin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirikin on suurissa talousongelmissa. Haluaisimme Forssan seudun pysyvän Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jotta väestöpohjamme pysyy riittävän vahvana. Sinänsä keskussairaalan volyymistä Forssa käyttää vain 10 prosenttia. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020