fbpx
Kanta-Häme

Kanta-Hämeen 250 turvapaikkaa riittänevät

Lammin vastaanottokeskus laajenee elokuussa yhteensä 50 paikalla. Tämä riittää, ainakin toistaiseksi.

– Tilanne elää päivittäin. Valmistilassa oleminen ja varaussuunnittelu on osa meidän työtämme, muistuttaa vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Aija Jantunen.

Tänä vuonna vastaanottokeskusta on laajennettu vähän kerrassaan. Helmikuussa 125-paikkaiseen vastaanottokeskukseen lisättiin 25 paikkaa ja juhannuksena vielä 50.

Elokuussa paikkamäärä nousee siis 250:een.

– Kesän aikana olemme tiivistäneet ja siirtyneet patjamajoitukseen, Jantunen kertoo.

Elokuun lisäpaikat tarkoittavat käytännössä kymmenkuntaa vuokra-asuntoa sekä Lammilta että Hämeenlinnan kantakaupungin alueelta. Asunnot kalustetaan kierrätyskeskuksista hankituilla ja lahjoituksena saaduilla huonekaluilla. Periaatteena on yksi huone kahdelle hengelle.

Tämänhetkisen arvion mukaan Suomesta hakee turvapaikkaa vuoden loppuun mennessä ennätykselliset 8 000 henkilöä. Viime vuonna hakijoita oli yhteensä 3 651.

Maahanmuuttovirasto selvittää paraikaa viiden uuden keskuksen sijoittamista. Lukumäärällisesti tämä tarkoittaisi noin 1 000 uutta turvapaikkaa.

Ylitarkastaja Olli Snellman kertoo, että uusia keskuksia ei ainakaan toistaiseksi ole suunniteltu Kanta- tai Päijät-Hämeen alueille.

– Suurin tarve on pääkaupunkiseudun lähistöllä.

Myöskään Hauholla sijaitsevaa Mäntykotoa ei ole suunniteltu otettavaksi käyttöön, sillä se on varattu tilapäisille avuntarvitsijoille ydinkatastrofin tai sotien kaltaisissa tilanteissa.

Eniten turvapaikkahakemuksia saapuu perinteisesti kesäkuukausina.

– Tänä vuonna erityisesti albanialaisten hakijoiden määrä on lisääntynyt, Snellman kertoo.

Päätöksiä asian tiimoilta tehdään alkusyksystä. Lopullisen päätöksen uusista keskuksista ja niiden sijainnista tekee sisäministeriö. HÄSA

Menot