Kanta-Häme

Kanta-Hämeen aalloissa turvallista keinua

Kanta-Hämeen uimavesissä ei tarvitse pelätä vatsatautiriskiä, sillä vedet vaikuttavat olevan hyvässä kunnossa. Vesien valvontanäytteitä on otettu kerran kuussa, eikä niissä ole paljastunut mitään hälyttävää. Elokuun vesinäytteet otetaan vielä tällä viikolla.

Hattulassa Herniäisten uimarannalta otettiin ylimääräiset tarkastusnäytteet heinäkuun lopulla, koska veden uskottiin sairastuttaneen lapsia vatsatautiin. Hämeenlinnan kaupungin ympäristö- ja terveystarkastaja Terhi Laine kertoo, että näytteet olivat puhtaita.

Hänen mukaansa selitys Tampereella, Oulussa ja Mikkelissä myllertäviin vatsatautiepidemioihin voikin löytyä ihmisistä, ei vedestä.

– Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vatsatautiepidemioissa voi olla kyse muustakin kuin veden aiheuttamasta tartunnasta. Lämmin sää on kerännyt ihmisiä uimarannoille, joissa ollaan lähekkäin, vettä pärskitään ja kuuma ilma kasvattaa tulehdusriskiä, Laine sanoo.

Epidemiat lisänneet tarkkaavaisuutta

Laineen mukaan ilmi tulleet vatsatautiepidemiat ovat saaneet uimarit tarkkaavaisemmiksi. Huolestuneita puheluita on vastaanotettu myös terveystarkastuksessa. Laineen mielestä uimarannoilla voi käydä ilman turhia huolia.

– Vesinäytteiden tulokset osoittavat, että kaikki on hyvin, ja että sinilevää ei Hämeenlinnan vesialueilla juurikaan ole. Kanta-Hämeessä tilanne on ihmeen hyvä, hän sanoo.

Veden lämpötila oli jo heinäkuun mittauksissa lähes jokaisella näytteenottopaikalla yli 20 astetta. Hellesäiden jatkuessa vesien lämpötila saattaa yhä kohota.

– Jos sää jatkuu näin lämpimänä, voisi ajatella, että leväkukinnot alkaisivat jossain vaiheessa ilmestyä rannoille. Luonnon mekanismeja on kuitenkin vaikea lähteä ennakolta arvailemaan, Laine kertoo.

Laineen mukaan vesien lämpötilojen kohoaminen ei vain pelkästään lisää tautiriskiä.

– Ulosteperäiset bakteerit säilyvät parhaiten viileässä vedessä, mutta ne eivät kestä kovinkaan hyvin kohonneita lämpötiloja, Terhi Laine kertoo. (HäSa)

Menot