Kanta-Häme

Kanta-Hämeen Aluetaksi harkitsee hinnan osoittavia digitaalisia näyttötauluja – Uusia taksiyrittäjiä on aloittanut vasta vähäisesti Hämeenlinnassa

Taksialan vapautumisen vaikutukset eivät ole vielä suuresti näkyneet Kanta-Hämeessä uusien yrittäjien määrässä.

Kanta-Hämeen Aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö sanoo, että taksiyrittäjien määrä ei ole kasvanut, sillä uusia ja lopettaneita on ollut lähes saman verran.

– Osa autoilijoista on ilmoittanut lopettavansa kuun vaihteessa. Uusia kyselyitä ja autoja on tulossa koko ajan palveluiden piiriin, Sirviö toteaa.

Trafin mukaan noin puolet uusista luvista on myönnetty Uudellemaalle. Loput ovat jakautuneet tasaisesti ympäri maakuntaa.

Hämeenlinnaan on myönnetty heinäkuun aikana kahdeksan uutta taksiliikennelupaa. Muualle Kanta-Hämeeseen on annettu yhteensä 15 taksiliikennelupaa. Koko maassa lupia on jaettu 1982 kappaletta.

Ilmoittautumisia taksiliikenteeseen on tapahtunut viisi Hämeenlinnassa, kaksi Forssassa ja 187 koko Suomessa.

Osa suomalaisista taksiyhtiöistä on muuttanut jo hintojaan esimerkiksi pienemmillä alkumaksuilla tai isommilla kilometrimaksuilla.

Sirviö myöntää, etteivät he oleta tilanteen säilyvän muuttumattomana, mutta uskoo muutosten näkyvän vasta loppuvuonna.

– Meillä ei ole työkalua, jolla autoilijat pystyisivät dynaamisesti muuttamaan taksamittareissaan hinnoittelua.

Tällainen työkalu on tulossa myöhemmin syksyllä. Se tarjoaa mahdollisuuden siihen, että hinnoittelua voi muuttaa päivittäin kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Asiakkaat ovat ihmetelleet, miksi taksien takaikkunoissa ei ole tarraa, jossa kerrotaan matkan enimmäishinta. Sirviön mukaan tarrat kuuluvat 80-luvulle.

– Selvitämme parhaillaan taksien sisälle digitaalisia näyttötauluja, joissa hinta ilmoitettaisiin asiakkaille, Sirviö kertoo.

Sirviö ihmettelee, miksi lakiuudistus myytiin mediassa kuluttajille siten, että taksin hinnat halpenevat olennaisesti.

– Jos hoitaa kaikki yhteiskunnalliset velvoitteet, ei ole mahdollista vähentää taksihinnasta, Sirviö kertoo.

Asiakas saa halutessaan laskurilla ilmaisen hinta-arvion matkasta Aluetaksin verkkosivuilla.

Jos asiakas tilaa kyydin soittamalla, hän saa myös halutessaan hinta-arvion. Kun kyyti on tilattu keskukselta, luvatusta hinnasta on pidettävä kiinni.

Hämeenlinnalainen taksikuljettaja Kristian Isokorpi sanoo, että muutos on näkynyt lähinnä siinä, että Kela-kyyditysten kanssa on ollut ongelmia.

– Siitä en osaa sen enempää sanoa. Ajamme ne kyydit, jotka tulevat meille, Isokorpi kommentoi.

Heinäkuu on hänen mukaansa yleisesti vuoden hiljaisimpia kuukausia. Isokorpi uskoo, että vapautumisen vaikutukset näkyvät konkreettisesti syksyllä. HÄSA