Kanta-Häme

Kanta-Hämeen ja Salpausselän syyttäjävirastot yhdistetään

Kanta-Hämeen ja Salpausselän syyttäjävirastot yhdistetään ensi vuoden alusta alkaen. Kysymys on hallinnollisesta uudistuksesta, syyttäjien toimipaikat säilyvät ennallaan ainakin pääosin.

Nykyiseen Kanta-Hämeen syyttäjävirastoon kuuluvat myös Keski-Uudenmaan kunnat. Ne siirretään Itä-Uudenmaan syyttäjävirastoon.

Rajojen siirtelyn tarkoituksena on yhtenäistää syyttäjälaitoksen ja poliisilaitosten toimialueet. Pitkän ajan kuluessa myös oikeuslaitos seurannee perässä ja käräjäoikeuksien määrä vähenee.

Kanta-Hämeen syyttäjäviraston johtava kihlakunnansyyttäjä Timo Koskimäki sanoo, että muutosten taustalla on toiminnallisuuden kehittäminen. Taloudellisia säästöjä ei synny.

Hänen mukaansa syyttäjäviraston väellä ei ole mitään uudistusta vastaan sinänsä, mutta ajankohdaksi oli toivottu vuoden 2016 alkua. Siihen mennessä eläköityvät olisivat ehtineet muutoksen alta pois.

Uudistuksen yhteydessä Kanta-Hämeeseen tarvittaneen muutaman syyttäjän verran lisätyövoimaa hoitamaan Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueiden rikosasioita. Koskimäen mukaan alue työllistää vuosittain kolme syyttäjää. Nyt heistä yksi hoitaa juttuja Hämeenlinnan toimipisteestä, jossa on kaikkiaan kuusi syyttäjää, ja kaksi Järvenpäästä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden Riihimäen toimipiste suljetaan keväällä tai viimeistään syksyllä. Tässä vaiheessa juttujen käsittely siirretään Hyvinkäälle.

Muodostettava uusi Salpausselän syyttäjävirasto on maantieteellisesti hyvin laaja. Se ulottuu Ypäjältä Imatralle. (HäSa)