Kanta-Häme Hämeenlinna

Kanta-Hämeen keskussairaalan koronakohortti on poikkeusaikojen ilmentymä – Vuorovastaavakin istuu liinavaatekomerossa

Keskussairaalalle raivattua koronakohorttia on pyöritetty jo kuukausia, eikä loppua näy. Syksyllä starttaava päivystysapu-palvelu lisää työsarkaa entisestään.
Korona-aikaa on eletty keskussairaalalla nyt viisi ja puoli kuukautta. Apulaisosastonhoitaja Pirjo Ali-Tuomola ja päivystysklinikan osastonylilääkäri Ville Hällberg katsovat syksyyn uusin voimin, sillä kesä tarjosi sairaalan työntekijöille kaivatun hengähdystauon. Kuva: Esko Tuovinen
Apulaisosastonhoitaja Pirjo Ali-Tuomola ja päivystysklinikan osastonylilääkäri Ville Hällberg kertoivat Hämeen Sanomille, että kesä tarjosi Kanta-Hämeen keskussairaalan työntekijöille kaivatun hengähdystauon. Kuva: Esko Tuovinen, arkisto

– Oli aivan kamalan kiireinen yö! huudahtaa yövuoroaan lopetteleva lääkäri heti, kun astun huoneeseen.

Minut on päästetty seuraamaan päivystyksen arkea keskellä koronaepidemian. Olemme päivystysklinikan hermokeskuksessa Kanta-Hämeen keskussairaalalla, kello on 7.45 ja yö- ja aamuvuorolaiset ovat kokoontumassa aamupalaveriin.

Ilmassa on malttamattomuutta, sillä käskynjaon jälkeen luvassa on läksiäiset yhdelle erikoistuvista lääkäreistä. Ensin on käytävä läpi yön potilaat ja sovittava heidän jatkohoidostaan.

– 95-vuotias nuorukainen tuli punasolutankkaukselle. Ihana mies.

– Riihimäeltä lähetettiin arvioon nainen, joka oli tullut päivystykseen nousseiden verenpaineiden takia.

– Iäkäs mies tuli videokameran kanssa ja ilmoitti kuvaavansa kaikki lääkärikohtaamiset. En suostunut, yölääkärit kertovat potilaistaan. (Ensiavun säännöt kieltävät kuvaamisen).

Päivystysklinikan osastonylilääkäri Ville Hällberg kuuntelee. Potilastapaukset käydään läpi ja jaetaan aamuvuorossa oleville lääkäreille. Käskynjaon loputtua jatkan tutustumiskierrostani kohti koronaepäiltyjen kohorttiosastoa.

Aamut ovat kohortissa hiljaisia, mutta päivittäin siellä hoidetaan 10–25 infektio-oireista potilasta

Kohortissa on paikalla vain yksi infektiopotilas, jolla saattaa olla korona. Kulkiessamme ”Ei läpikulkua” -ovesta selkäpiitä karmii silti hieman, sillä tartunnat ovat tasaisesti nousseet Suomessakin. Suojavaatteita ei vielä pueta, sillä emme ole koronaepäillyn kanssa samassa huoneessa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Hoitotyöntekijät laittavat maskin kasvoilleen potilaskohtaamisia varten, mutta henkilökunnan kesken sairaalalla oleillaan maskitta. Kohorttipotilaiden kanssa toimimista varten vaaditaankin pari kärryllistä suojavarusteita. Kuva: Esko Tuovinen

Kohortti rajattiin päivystyksen tiloihin kiireellä, ja sen huomaa sokkeloisia käytäviä kävellessä. Käytävillä on suojavarusteilla lastattuja rullakoita. Kohortin vuorovastaavan piste löytyy liinavaatekomerosta.

Kohorttialuetta on pienennetty siitä, mitä se suurimmillaan oli, mutta mahdollisen toisen aallon iskiessä sitä voidaan nopeasti taas kasvattaa. Keväällä kohorttia jouduttiin toistuvasti laajentamaan. Lisätilaa tuovat pihalle pystytetyt SPR:n Triage -teltat.

– Seuratessa maailmalta tulevia uutisia, tulee sellainen olo, että pääsimmekö me todella näin vähällä. Vain aika näyttää, tulevatko normaalit ajat koskaan takaisin, sanoo apulaisosastonhoitaja Pirjo Ali-Tuomola.

Koronakohortin puolella on jouduttu käyttämään melkoisesti luovuutta järjestelyjen suhteen. Kohortissa tulee olla normaalin päivystyksen kaltaiset valmiudet pystyä hoitamaan joka ikinen potilas. Kuva: Esko Tuovinen

Ensiavun tarkkailuosastosta pääosa on otettu koronepäiltyjen vastaanotoksi. Tämä on siirtänyt tarkkailuosaston aulan toiseen päätyyn ja vähentänyt päivystyksen odotustiloja.

Kohortin kautta kulkee päivittäin 10–25 infektio-oireista potilasta. Alkuun kohortin puolelle ohjattiin kaikki infektio-oireiset, mutta nyt kohorttiin päätyvät seulotaan tarkemmin.

Suojavarustus on riisuttava ja puettava aina potilaan huoneesta lähdettäessä, vaikka kyseessä olisi vain yhden työvälineen haku

Potilastyö on raskasta kohortissa vaaditussa suojavarustuksessa. Vaihdan ylle sairaalan siniset ja aloitan prosessin, joka on toistettava joka kerta, kun mennään infektio-oireisen potilaan huoneeseen ja poistutaan sieltä.

Desinfioin käteni, puen hanskat, maskin, hiussuojan sekä visiirin. Kaiken päälle on puettava koko vartalon peittävä suojahaalari, jonka vetoketju teipataan kiinni. Sen jälkeen kädet jälleen desinfioidaan, minkä jälkeen hihansuiden suojaksi puetaan vielä toiset hanskat.

Pukemiseen on joka kerta varattava vähintään viisi minuuttia aikaa. Asu ei hengitä, ja siinä tulee pian kuuma. Silmälasit huurtuvat, ja visiiri on hankala potilaan ylle kumarrellessa. Pisimmillään asussa joudutaan työskentelemään yli neljä tuntia tauotta.

Toimittaja Anniina Korpela kokeili, millaista potilastyö on koronakohortin suojavarustuksessa. Pirjo Ali-Tuomola toimi "potilaana". Kuva: Esko Tuovinen
Toimittaja Anniina Korpela kokeili, millaista potilastyö on koronakohortin suojavarustuksessa. Pirjo Ali-Tuomola toimi ”potilaana”. Kuva: Esko Tuovinen

Vaikka varusteiden pukeminen on vaikeaa, niiden riisuminen vasta koettelemus onkin.

Itse saan huomautuksen kontaminoituneesta ihosta monta kertaa. Olisin siis jo saanut altistuksen, mikäli olisin oikeasti ollut tekemisissä koronapotilaan kanssa.

Onneksi toimittajan annettiin vain harjoitella, sillä tämä työ vaatii ammattilaisen. HÄSA

 

Lue lisää: Korona ei ole ohi Kanta-Hämeessä – Ylilääkäri: ”Emme voi tietää, kauanko nykyinen välitila jatkuu”

Päivystysapu otetaan käyttöön

Päivystysapu-palvelu (116117) otetaan käyttöön Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueella.

Palvelu on jo käytössä suuressa osassa maata. Kuntia velvoitetaan tarjoamaan palvelu.

Palvelu on tarkoitus saada käyttöön lokakuun alussa.

116117 toimii tilanteissa, joissa mietityttää tarvitseeko lähteä päivystykseen. Hätätilanteessa oikea numero on yhä 112.

Päivystysapu tarjoaa päivystyksellistä ohjausta, neuvontaa ja hoidon tarpeen arviointia ympäri vuorokauden.

Puheluihin vastataan päiväsaikaan Kanta-Hämeen terveyskeskuksissa.

Ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin puheluihin vastataan Hämeenlinnan tai Forssan päivystysklinikoilla.

Palvelun tullessa käyttöön puhelumäärien odotetaan lisääntyvän päivystyksissä huomattavasti viikonloppuisin ja iltaisin.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic