Kanta-Häme Hämeenlinna

Oireettomalla potilaalla todettiin koronatartunta Kanta-Hämeen keskussairaalassa – Epidemia ei ole ohi

Muista syistä hoidossa olleelta oireettomalta potilaalta otettiin positiivinen COVID-testitulos.
Kanta-Hämeen nykyinen keskussairaala on vihitty käyttöönsä vuonna 1979. Aika näkyy rakenteissa, vaikka niitä on remontoitu lukuisia kertoja. Kuva: Rauno Lahti
Arkistokuva.

Kanta-Hämeen keskussairaalan potilaalla todettiin keskiviikkona koronavirustartunta. Potilaalla ei ollut koronaan viittaavia oireita. Epäily tartunnasta tuli esille muista syistä, ja testitulos varmistui positiiviseksi kahdessa tunnissa.

Keskussairaalasta muistutetaan, että sairaalaan meneminen on yhä turvallista, sillä käytössä ovat aktiiviset turvatoimet.

Keskussairaala aloitti varotoimet heti. Koronavirukselle altistui kaksi potilasta ja sairaalan henkilökuntaa, ja he ovat karanteenissa.

Lisäksi potilaan lähipiiri on karanteenissa, ja muu tartuntaketju on selvitetty.

 

Keskussairaala haluaa muistuttaa, ettei koronaepidemia ole ohi. Sairaalassa käyntejä ja vierailuja täytyy edelleen rajata riskiarvion mukaan.

Oireellisten taudinkantajien tunnistaminen on keskussairaalan mukaan hyvällä tasolla. Riskejä leviämiseen alennetaan rajaamalla kontakteja hengitystieoireisten päivystyksessä ja osastoilla. Potilaita, joilla epäillään tartuntaa, hoidetaan korkean tason suojainkäytöllä.

Oireettomat viruksen kantajat voidaan tunnistaa vain valppaalla riskitekijöiden seuraamisella. Tarttumista estetään edelleen kaikille kuuluvilla turvatoimilla kuten turvaväleillä, käsihygienialla ja suojaintenkäytöllä sairaalassa.

 

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona, ettei maakunnassa ole viimeisen viikon aikana todettu uusia tartuntoja. Kanta-Hämeessä on epidemian aikana kirjattu yhteensä 117 tartuntaa.

Suomessa on todettu vuorokaudessa viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos torstaina. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 7172.

THL:n mukaan ravintoloiden aukiolo ei ole kiihdyttänyt koronaepidemiaa. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kommentoi asiaa aiemmin tänään sosiaali- ja terveysministeriön kanssa pidetyssä katsauksessa. Hän korosti, että Suomessa tilanne on pysynyt erittäin rauhallisena.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi torstaina, että koronavirusepidemia on Suomessa rauhoittunut. Viikoittain ilmoitettavat tapausmäärät ovat jatkaneet laskuaan. Tällä hetkellä arvioitu tartuttavuusluku on 0,40–0,75. HäSa

 

Lue myös: WHO: koronatartuntoja 10 miljoonaa ensi viikolla, pandemia kiihtyy maailmalla – Suomessa tilanne rauhallinen, vaikka rajoituksia on purettu

 

Päivän lehti

8.7.2020