Kanta-Häme

Kanta-Hämeen kolme sote-aluetta enemmistön mieleen

Selvityshenkilöiden esitys Kanta-Hämeen sote-alueiksi oli ennakoitavissa.

Virkamiestyöryhmän näkemys on, että Kanta-Hämeessä on tulevaisuudessa kolme sote-aluetta, jotka muodostuvat kaupunkien ympärille. Myös Someron suuntautumista takaisin Kanta-Hämeeseen osattiin ennakoida.

Jos esitys etenee, Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala muodostavat yhteisen sote-alueen. Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki ovat oma kokonaisuutensa. Kolmas alue muodostuu Forssan seudusta, jota esitetään vahvistettavaksi maakuntarajan toisella puolella olevalla Somerolla.

Esityksen mukaan Hämeenlinnan ja Riihimäen sote-alueet olisivat vastuukuntavetoisia. Forssan alue toimisi kuntayhtymänä, koska alueella on jo hyvin toimiva ratkaisu.

Selvitystyötä valtakunnallisesti johtanut ministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee (kok.) painotti esityksen luovutustilaisuudessa, että keskuskuntien halutaan toimivan alueidensa vetureina. Siksi palvelujen järjestämisessä on haluttu suosia vastuukuntamenettelyä.

Keskussairaala pysyy

Keskussairaalaa ehdotetaan kolmen sote-alueen hallintaan. Se tarjoaisi jatkossakin erikoissairaanhoidon palveluita koko maakunnalle ja Somerolle.

Riihimäen sairaala siirtyisi osaksi paikallista sote-aluetta vahvistamaan laajan perustason palveluja.

Janakkalan kohdalla esityksessä on varaumana, että tervakoskelaisille tulisi taata mahdollisuus käyttää myös Riihimäen sote-alueen palveluja.

Riihimäen alueen kohdalla taas todetaan, että jos yhteistyö Riihimäen ja Hyvinkään kesken tiivistyy, ehdotettua sote-ratkaisua tulisi arvioida uudestaan.

Alueellista selvitysryhmää johtanut Rauno Ihalainen kertoi ryhmän pohtineen myös koko maakunnan kokoista sote-aluetta. Valtaosa maakunnan kunnista oli kuitenkin kolmen alueen kannalla. Ainoastaan Hattula ja Janakkala ovat esittäneet siitä poikkeavia kantoja.

Viesti ymmärretty

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) pitää selvitysmiesten esitystä kuntien ja myös keskussairaalan kannalta hyvänä.

– Selvityshenkilöt ovat selvästikin kuunnelleet ja ymmärtäneet viestimme. Tältä pohjalta on hyvä lähteä etsimään rakentavasti ratkaisuja.

Hän arvelee, että eniten keskustelua käydään hallintomallista eli siitä, ottaako keskuskunta järjestämisvastuun vai muodostetaanko kuntayhtymä.

Vastuukunta olisi Kiemungin mielestä parempi vaihtoehto, koska muuten joudutaan usean kuntayhtymän hallintohimmeliin.

– Kolme sote-kuntayhtymää muodostaisi keskussairaalaa ylläpitävän kuntayhtymän.

Faktat ennen erimielisyyksiä

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg on erityisen tyytyväinen siihen, että keskussairaala säilyy esityksen mukaan erikoissairaanhoitoa tarjoavana yksikkönä.

– Alueelle jäisi iso aukko, jos näin ei olisi.

Hänen mukaansa ihan lähiviikkoina otetaan yhteyttä naapureihin ja ryhdytään pohtimaan, kuinka asiassa voidaan edetä.

– Ensimmäisenä varmaan kannattaa kartoittaa faktat ennen kuin lähdetään puimaan erimielisyyksiä.

Hän myös muistuttaa, että nyt keskustellaan palveluiden järjestämisvastuusta.

– Järjestäminen ja tuottaminen menevät koko ajan sekaisin.

Vaikka asioihin tartuttaisiin heti, menee vielä aikaa ennen kuin lainsäädäntö valmistuu. Kunnat saavat esittää näkemyksiään niin selvityshenkilöiden esityksestä kuin aikanaan lakiehdotuksestakin.