fbpx
Kanta-Häme

Kanta-Hämeen koronatartuntamäärät kasvavat nyt viikko viikolta – Tässä tuorein tilanne

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen: "Jos rokotetta ei olisi, meille olisi tullut viikossa sama määrä potilaita kuin nyt kymmenen viikon aikana."
Täyden rokotussarjan on nyt saanut noin kolme neljästä kantahämäläisestä. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Täyden rokotussarjan on nyt saanut noin kolme neljästä kantahämäläisestä. Arkistokuva: Tapio Tuomela / FL

Kanta-Hämeen koronatartuntamäärät ovat kasvaneet neljä viikkoa peräjälkeen, ja ilmaantuvuuden nousun odotetaan jatkuvan. Sairaalapotilaiden määrä on kuitenkin pysynyt aisoissa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan maakunnassa todettiin viikon aikana (11.–17. marraskuuta) 149 uutta covid-19-tartuntaa: Hämeenlinnan seudulla 92, Riihimäen seudulla 26 ja Forssan seudulla 31.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 127 per 100 000 asukasta. Tartuntojen osuus on ollut 5,7 prosenttia koronanäytteistä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronapotilasta, joista neljä keskussairaalan vuodeosastolla. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on yksi, teholla ei yhtäkään. Kahden uuden koronakuoleman myötä tautiin menehtyneiden kokonaismäärä Kanta-Hämeessä on nyt 43.

Syksyn aikana 30 sairaalapotilasta

Sairaalaan on joutunut Kanta-Hämeessä syyskuun alusta lähtien 30 koronapotilasta, joista puolet on ollut kokonaan rokottamattomia ja keskimäärin huomattavasti nuorempia (mediaani-ikä 55) kuin sairaalaan päätyneet tuplarokotetut (79).

– Jos rokotetta ei olisi, meille olisi tullut viikossa sama määrä potilaita kuin nyt kymmenen viikon aikana, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Hänen mukaansa rokotteen 80–85 prosentin suojateho tarkoittaa, että sadasta rokotetusta keskimäärin 15 saa oireisen taudin ja muutama sairaalahoitoa vaativan taudin.

Rokote suojaa tehokkaasti vakavalta koronataudilta. Syyskuun alun jälkeen teholle joutuneista kuudesta koronapotilaasta viisi on ollut rokottamattomia. Sairaalahoitoon joutuneista rokottamattomista joka neljäs joutui teholle, rokotetuista vain joka kolmastoista.

Täyden rokotussarjan on saanut nyt vajaat 74 prosenttia kaikista kantahämäläisistä.

Valtaosa sairastuneista alle 50-vuotiaita

Yleisimmin koronatartunta saadaan edelleen omalta perheenjäseneltä ja toiseksi yleisimmin sukulaisia tai ystäviä tavatessa.

– Valtaosa sairastuneista on alle 50-vuotiaita, ja tapauksia on nyt runsaasti alle 12-vuotiailla lapsilla, Leskinen kertoo.

Keskiviikko oli THL:n mukaan koko maassa yksi koronaepidemian pahimmista tartuntapäivistä.

– Suomessa on nyt suurempi riski saada koronatartunta kuin koskaan aiemmin, Leskinen toteaa. HÄSA

Lue myös: Kaksi keskussairaalan potilasta on saanut koronatartunnan sairaalahoidon aikana – Sairaanhoitopiiri ryhtyi toimiin sairaalaepidemian estämiseksi

Menot