Kanta-Häme

Kanta-Hämeen majoitusliikkeissä hyvä alkuvuosi

Kesäkuun matkailutilastossa Kanta-Häme erottuu muista maakunnista. Kanta-Hämeen majoitusliikkeissä yövyttiin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Koko maassa kesäkuun yöpymisten määrä laski kaksi prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kesäkuussa hotelleja täyttivät etenkin lasten ja nuorten lentopalloturnaus Power Cup ja Iron Maidenin konsertti Kantolassa.

Linnan kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki huomauttaa, että majoitus on vain yksi osa matkailua.

– Kukaan ei tule Hämeenlinnaan vain nukkumaan hotelliin, vaan tarvitaan myös tapahtumia, joiden perässä ihmiset tulevat tänne.

Kesäkuun suurtapahtumien jälkeen matkailijoita toi maakuntaan muun muassa partiolaisten suurleiri Evolla.

Käen mukaan on tärkeää, että tapahtumia riittää ympäri vuoden. Lisäksi matkailun sesonkia pitäisi saada pidennettyä kevääseen ja syksyyn.

– Hämeenlinna on tyypillinen kesäkaupunki. Pitää olla syy, jotta tänne tultaisiin myös marraskuussa.

Käki lisää, että kulttuuri- ja urheilutapahtumien lisäksi esimerkiksi golf vetää väkeä Hämeenlinnaan. Myös vapaakirkon kesäjuhlat heinäkuun alussa toi matkailijoita seudulle.

Majoitustilastojen ulkopuolelle jäävät henkilöt, jotka yöpyvät esimerkiksi sukulaisten luona. Heidän vaikutuksensa näkyy nähtävyyksissä ja kaupoissa, muttei majapaikoissa.

Original Sokos Hotel Vaakunan hotellipäällikön Jouni Kämärin mukaan kuluva vuosi on ollut viime vuotta parempi niin hotellin käyttöasteessa kuin keskihinnassakin.

Hän huomauttaa, ettei hotellia ei saa täyteen pelkästään polkemalla hintoja matalaksi.

– Jos täällä ei ole tekemistä, ei ole tulijoitakaan. Tapahtumat lisäävät kaupungin käyttöastetta, ja kakusta riittää jaettavaksi muillekin kuin majoituspalveluille.

Kämäri huomauttaa, että lentoyhtiöistä tuttu hinnoittelu on siirtynyt myös majoitukseen. Mitä suositumpi päivä on, sitä kalliimmaksi palvelun hintakin nousee.

Hämeenlinnan rakennushankkeet näkyvät etenkin pitkäaikaisten yöpyjien määrässä. Kämäri toteaa, että nostokurkien näkeminen lupaa hyvää.

Hotellihuoneiden täyttöaste oli Kanta-Hämeessä tammi–kesäkuussa 44 prosenttia.

Hämeenlinnan hotellihuoneiden täyttöaste oli lähes 50 prosenttia, eli 10 prosenttiyksikköä parempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla

Tammi–kesäkuussa Hämeenlinnan hotelleissa yöpyneistä kotimaanmatkailijoita oli lähes 73 000. Ulkomaalaisia kaupungissa yöpyi noin 7 500. Kotimaisten yöpyjien osuus kavoi 13 prosenttia ja ulkomaisten laski 15 prosenttia viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

Käki huomauttaa, että etenkin aasialaisten matkailijoiden täytyy ensin löytää Eurooppaan, sitten Pohjoismaihin ja Suomeen, ja sitten Helsingin ulkopuolelle.

– Meidän kannattaa mainostaa sellaisissa maissa, joiden matkailijat ovat jo löytäneet Suomeen. Esimerkiksi venäläiset ovat löytäneet Suomeen, mutta eivät vielä tutustuneet Hämeenlinnaan. HäSa