Kanta-Häme

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys kampanjoi musiikilla aivoterveyden puolesta

Herra Ylppö on yksi Musiikki parantaa aivoterveyttä -kampanjan kasvoista. Kuva: Muu
Herra Ylppö on yksi Musiikki parantaa aivoterveyttä -kampanjan kasvoista.

Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen Musiikki parantaa aivoterveyttä -kampanja pidetään nyt neljättä vuotta peräkkäin kansainvälisellä Aivoviikolla.

Kampanjan tarkoitus on saada tavoitettua eri ikäluokkia ja viedä heille tietoa musiikin ennalta ehkäisevistä terveysvaikutuksista aivoihin helposti lähestyttävällä tyylillä.

– Tänä vuonna kampanjassa on esillä musiikin kuntouttava vaikutus jo muistisairauteen sairastuneen henkilön elämässä. Julkaisemme muun muassa akatemiatutkija Teppo Särkämön haastattelun, jossa käsitellään musiikin vaikutusta muistisairaaseen, sanoo Muistiyhdistyksen muistiasiantuntija Marko Mustiala tiedotteessa.

 

Teppo Särkämö oli mukana tutkimusryhmässä, jossa tutkittiin musiikin vaikutusta elämänlaatuun varhaisvaiheen dementiassa.

– Live-musiikista on tehty muutamia laadullisia tutkimuksia, joissa on vertailtu nauhalta soitettujen ja muusikon livenä esittämien musiikkikappaleiden vaikutusta. On todettu, että emotionaalinen ja vireystilavaikutus on suurempi live-musiikilla, varsinkin jos muistisairaat voivat osallistua siihen itse, Särkämö kertoo.

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys on korostanut musiikin voimaa muistisairaan kuntoutuksessa sekä aivoterveyden lisäämisessä eri ikäluokille jo kolmen vuoden ajan.

Myös kentältä tulevissa viesteissä on tullut ilmi yhä nuorempien kärsivän muistihäiriöistä stressin sekä jatkuvassa tietovirrassa olemisen myötä.

 

Kampanjaa tukevat musiikillaan tänä vuonna Ensiferum, Petri Nygård, Steve’n’Seagulls ja Herra Ylppö.

Artistien haastatteluita julkaistaan Muistiyhdistyksen Facebook-sivuilla kampanjan aikana.

– Ukkini sairastaa Alzheimeria. En ole soittanut hänelle meidän musiikkiamme. Olemme käyneet sisarusten kanssa laulamassa vanhustentalolla, ja ukkini on kova laulamaan. Hän laulaa yleensä aina, kun käymme kyläilemässä, pääsääntöisesti virsiä ja välillä omilla sanoilla. Laulu irtoaa edelleen erittäin komeasti. Musiikki näyttäisi olevan yksi asioista, joka pysyy mukana koko iän, kertoo Steve’n’Seagullsin Tomi Tajakka.

 

Suomalainen Finger-tutkimus osoitti, että elintapaohjauksella muistihäiriöitä ja kognition heikentymistä voidaan ehkäistä ja muistisairauden alkua jopa siirrettyä 5–10 vuodella.

Tämä voisi vähentää Alzheimerin taudin ilmaantuvuutta 50 prosentilla yhden sukupolven aikana.

Seniori-ikäisille lisäys on kullanarvoista henkilökohtaisella tasolla sekä kunnille rahallisesti.

 

Aikaisempina vuosina kampanjaa ovat tukeneet muun muassa Stam1na, Turmion Kätilöt, Popeda, Raptori, Neljä Ruusua ja Korpiklaani.

Kampanjaviikon aikana Muistiyhdistyksen sivuilla lahjoitetaan päivittäin yhteistyökumppaneiden lahjoittamia festari- ja keikkalippuja sekä tuotepalkintoja.

 

Seuraa Facebookista: facebook.com/Kamutieto/