Kanta-Häme

Kanta-Hämeen oppilaitosten leikkaukset pienenivät

Koulutuskuntayhtymä Tavastiasta vähennetään seuraavien kolmen vuoden aikana yhteensä 160 paikkaa. Vielä maaliskuussa esitettiin, että paikkoja leikattaisiin 230. Ensi vuonna paikkoja ei karsita, mutta vuonna 2015 vähennetään sata paikkaa ja sitä seuraavana vuonna 60.

– Tämä on selvästi parempi kuin maaliskuun ehdotus. Kaikki paikat olisi tosin saatu täytettyä ilman vähennyksiäkin, ammattiopisto Tavastian rehtori Heini Kujala sanoo.

Kanta-Hämeessä ammatillisia koulutuspaikkoja vähennetään yhteensä 315. Maaliskuun ehdotuksen mukaan maakunnasta olisi vähennetty 435 paikkaa. Forssan ammatti-instituutista vähennetään 120 paikkaa. Kiipulan ja Faktian opiskelijamäärät puolestaan pysyvät ennallaan ja Hyrian opiskelijamäärät jopa kasvavat.

– Aloituspaikkoja pyrimme turvaamaan kaikille peruskoulusta tuleville. Käytämme vähennyksiin oppisopimusmallia, eli kaksi ensimmäistä vuotta opiskellaan normaalisti, kolmas vuosi oppisopimuksella, Kujala sanoo.

Kujalan mukaan oppilaitokset saavat päättää itse, minkä alan paikkoja karsitaan. Myös aikuiskoulutuksen paikkoja joudutaan pohtimaan. Kujalan mukaan päätöksiä tehdessä tarkastellaan valmistuneiden työllistymistä.

– Kulttuuriala on haasteellinen, sitä meidän on todennäköisesti ainakin harkittava. Toisaalta moni on vähentänyt tekstiili- ja vaatetusalan opetusta, joten meidän on katsottava asiaa laajemminkin.

Kansanedustaja Johannes Koskisen (sd.) mukaan Kanta-Hämeessä toisen asteen ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat edelleen liian suuria. Koskinen muistuttaa, että oppilaitoksen hakijamäärät ovat kasvaneet alueen vetovoimaisuuden ansiosta nuorisoikäluokkien pienentymisestä huolimatta.

– Esitettyjen vähennysten seurauksena Kanta-Hämeessä saavutettu koulutustakuu ei tule enää toteutumaan, vaan jatkossa yhä suurempi osa peruskoulun päättävistä nuorista jää vaille toisen asteen opiskelupaikkaa, Koskinen sanoo tiedotteessaan. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic