Kanta-Häme

Kanta-Hämeen oppositioedustajat: Koko hallituspohjan on nyt vaihduttava – "Pelkkä kuskin vaihto ei auta"

SDP:n Johannes Koskinen: Keskusta nousi temppelinharjalle. KD:n Päivi Räsänen: Rinne ei saanut tukea edes demareilta.

– Rinteen bussi ajoi heti alussa metsään. Posti oli vain ensimmäinen puu, joka ei katkennutkaan. Rinteen pitää ilman muuta lähteä, mutta pelkkä kuskin vaihto ei auta, koska puut hallitusohjelman polulla vain tihenevät ja paksunevat, totesi hämeenlinnalainen Lulu Ranne (ps.) tiistaina hieman ennen pääministeri Antti Rinteen (sd.) eronpyyntöä.

– Kipuilu ja paine pääministerin vaihtoon johtuvat alun perinkin toteuttamiskelvottomasta hallitusohjelmasta, joka ei tyydytä yhdenkään päähallituspuolueen kannattajakuntaa. Tämä näkyy puolueiden kannatus- ja imagokyselyissä.

”Pääministeriä ei voida valita SDP:n tunkkaisena valtataisteluna”

Myös kokoomuksen varapuheenjohtaja, forssalainen Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaatii uutta hallituspohjaa.

– Rinteen myötä kaatui maan hallitus. Usko ja luottamus politiikkaan voi palata ainoastaan avoimen, demokraattisen prosessin kautta. Suomen uutta pääministeriä ei voida valita tunkkaisena valtataisteluna SDP:n kabineteissa.

– Aikovatko hallituskumppanit suostua sellaiseen? Ymmärtävätkö ne, että tämä kaikki syö politiikan uskottavuutta yhä vain vakavammin? En näe, että vanha hallituspohja voisi henkilövaihdoksistakaan huolimatta jatkaa toimintakykyisesti ja olla vastuullisesti Suomen asialla, ja ihmettelen todella, jos keskusta edelleen jatkaa vasemmistopolitiikan tukipuolueena, Grahn-Laasonen sanoo.

– Perussuomalaisia myös avoimesti ihmettelen. He eivät pyynnöistä huolimatta lähteneet mukaan kokoomuksen välikysymykseen, joka lopulta kaatoi hallituksen. Katson, että he tekivät tässä ison arviointivirheen.

”Rinteeltä puuttui omienkin tuki”

Loppilaisen Timo Heinosen (kok.) mielestä pääministerin vaihtuminen on isänmaan edun valossa välttämätöntä.

– Omistajaohjauksen sekoilu oli ajamassa Postin pahaan tilanteeseen ja maan lakkoaaltoon. Tämän seurauksena kertomaansa koko ajan muuttanut ja myös kaikesta alati muita syyttävä pääministeri Rinne menetti luottamuksen.

– Kun luottamuksen menettää, sitä ei ole helppo enää takaisin saada.

Jos ajateltaisiin vain puolueiden kannatusta, Rinteen jatkaminen pääministerinä olisi todennäköisesti pelannut kokoomuksen pussiin, Heinonen arvioi.

Riihimäkeläisen Päivi Räsäsen (kd.) mukaan pääministerin vaihtaminen on perusteltua, kun luottamus on murentunut.

– Oleellista tässä on hallituskumppaneiden luottamuspula, mutta käytännössä vielä tärkeämpää oman puolueen tosiasiallinen tuki. Kovin hiljaa vaikutusvaltaiset ja näkyvät demarit ovat olleet.

– Tunnelma on samantapainen kuin 16 vuotta sitten Anneli Jäätteenmäen (kesk.) oman puolueen joukoissa, Räsänen vertasi.

”Normaalioloissa vain hallituksen sisäisiä neuvotteluja”

– Normaalioloissa tämäntyyppinen yhden hallituspuolueen tyytymättömyys pääministerin toimintaan olisi johtanut hallituksen sisäisiin neuvotteluihin menettelytapojen kehittämisestä, ja sitten olisi palattu uusilla linjauksilla yhteistyöhön. Nyt keskusta nousi temppelinharjalle hyvin poikkeuksellisen tapahtumaketjun seurauksena, pohti hämeenlinnalainen Johannes Koskinen (sd.) heti Rinteen erottua.

– Pääministeri Rinteen johtopäätös ja uuden alun varmistaminen kaiken jälkeen on parlamentarismin kannalta perusteltu. Tulevat hallitusneuvottelut ovat toivottavasti nopeat, ja hallitusohjelman toteuttaminen jatkuu samalla pohjalla mutta luottamusta vankentavalla tavalla.

Muilta hallituspuolueiden kantahämäläisiltä kansanedustajilta ei kommentteja ole juuri irronnut.

– En kommentoi asiaa, koska se on vielä pahasti auki, ilmoitti hämeenlinnalainen Tarja Filatov (sd.) vain hieman ennen Rinteen eroilmoitusta.

– Ministerivaihdokset ja -valinnat ovat kunkin puolueen sisäinen asia. Aivan kuten vihreä puoluevaltuuskunta valitsi uuden puheenjohtajan vuosi sitten, ei siihen ole muilla nokan koputtamista, kuittasi hämeenlinnalainen Mirka Soinikoski (vihr.).

Riihimäkeläiseltä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselta (vas.) ei saatu minkäänlaisia kommentteja pääministerin lähtöpasseihin johtaneesta hallituskriisistä. HÄSA

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 13.44.

Lue myös: Kommentti: Ministerinsalkku on nyt tyrkyllä Hämeenlinnaan

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic