Kanta-Häme

Kanta-Hämeen pelastuslaitos ei hyväksy poliisin aluejakoa

Pelastusjohtaja Esa Pulkkinen Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta ei kannata sisäministeriön suunnitelmia karsia pelastuslaitoksia poliisien tulevia toimialueita vastaaviksi.

Käytännössä se tarkoittaisi, että Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen pelastuslaitokset yhdistyisivät.

– Henkilökohtaisesti en pidä sitä hyvänä vaihtoehtona. Ensin pitäisi olla selvillä myös hätäkeskusaluejako ja erityisesti kuntarakenneuudistus sekä sote-uudistus, joka vaikuttaa pelastuslaitosten ensihoitopalveluun.

– Olemme vahvasti sidoksissa ensihoidon sairaankuljetusten osalta sairaanhoitopiireihin, joiden kanssa meillä on sopimukset, Pulkkinen painottaa.

Pulkkinen epäilee, että hätäilemällä pelastuslaitosten aluejaon kanssa voidaan tehdä enemmän hallaa kuin hyvää.

– Syteen voitaisiin mennä siinä, että voisimme joutua hyvin pian uudelleen arvioimaan aluerakenteiden tarkoituksenmukaisuutta pelastustoimen palveluiden tuottamisen näkökulmasta.

Vähennys 22:sta 11:een

Sisäministeriön lokakuussa julkistamien laskelmien mukaan säästöä kertyisi 8,8 miljoonaa euroa, jos pelastuslaitosten määrää vähennettäisiin nykyisestä 22:sta 11:een.

Turun Sanomat (7.11.) kirjoittaa, että ministeriön laskelmat perustuvat samanlaiseen aluejakoon poliisilaitosten kanssa.

Asian vahvistaa lehdessä sisäministeriön pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

– Meidän esityksessämme on yksitoista aluetta, ja lähtökohta on, että ne ovat samat kuin poliisilla.

Maamme 24 poliisilaitosta yhdistyvät ensi vuoden alusta 11 poliisilaitokseksi.

”Säästöjä muin keinoin”

Sisäministeriö on saanut valtiovarainministeriöltä kaikkiaan 13 miljoonan euron säästövelvoitteen kuntien tehtäviin.

– On aika rohkea kannanotto, että pelkästään aluejakoa muuttamalla säästöjä syntyisi. Henkilötyövuosia voidaan vähentää, mutta silloin joudutaan hyvin nopeasti arvioimaan paloasemaverkon taajuutta ja millä tavalla miehitettyjä asemia ylläpidetään, jos henkilömäärää vähennetään, pelastusjohtaja Esa Pulkkinen Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta toteaa.

Pulkkinen etsisi säästöjä tehtäviä ja palveluita uudelleen arvioimilla ja entistä laajemmalla yhteistyöllä muiden pelastustoimen alueiden ja viranomaisten kesken.

Kannanotto tulossa

Pelastusjohtajat ovat pitäneet yhteisen kokouksen 5. marraskuuta, jossa he ovat käsitelleet sisäministeriön esitystä.

Valmisteilla on parhaillaan pelastusjohtajakokouksen yhteinen kannanotto, joka luovutetaan sisäministeriön pelastusosastolle keskiviikkona 13. marraskuuta.

Esa Pulkkinen ei suostunut etukäteen paljastamaan kannanoton sisältöä. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic