Kanta-Häme

Kanta-Hämeen pelastuslaitos kokeilee oman tilannekeskuksen toiminnan laajentamista

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen tilannekeskus.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos kokeilee ensihoidon ja pelastustoimen tilannekeskuksen päivystyksen laajentamista.

Aikaisemmin pelastuslaitoksen oma tilannekeskus on ollut toiminnassa ainoastaan virka-aikaan. Tästä viikosta alkaen ja kolmen kuukauden ajan keskuksessa on päivystys arkisin kello 8–20 ja viikonloppuisin kello 8–16.30. Keskuksen kautta järjestellään esimerkiksi kiireettömät ambulanssikuljetukset sairaanhoitopiirin alueella.

Kokeilu ei näy kaupunkilaisille, vaan sillä pyritään tehostamaan laitoksen sisäistä toimintaa.

– Käytännössä pyrimme parantamaan tilannekuvan ylläpitoa ja tukemaan kenttäjohdon toimintaa. Esimerkiksi ensihoidon kenttäjohtaja osallistuu 3–5 tehtävään työvuoronsa aikana. Päällekkäisten tehtävien tullessa hän joutuu tasapainoilemaan sen välillä, keskittyykö yksittäiseen tehtävään vai pitääkö yllä koko laitoksen tilannekuvaa, kertoo ensihoitopäällikkö Lasse Hakala.

Päivystysaikojen ulkopuolella ensihoidon ja pelastustoimen johdosta vastaavat entiseen tapaan vuorossa oleva päivystävä palomestari ja ensihoidon kenttäjohtaja.

 

Kokeilu ei liity valtakunnallista pelastustoiminnan johtamista pohtineen työryhmän ehdotukseen viiden maakunnallisen, ympärivuorokautisesti toimivan tilannekeskuksen perehdyttämisestä.

Sisäministeriön työryhmän ehdotuksen mukaan ympärivuorokautinen tilannekeskus perustettaisiin Uudellemaalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Savoon, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen. Nämä keskukset palvelisivat kukin yhteistoiminta-alueensa maakuntia. Kanta-Häme kuuluisi todennäköisesti Pirkanmaan tilannekeskuksen toiminta-alueeseen.

Kyseessä on vasta ehdotus, joten ei ole tietoa miten keskukset muuttaisivat pelastustoimen organisointia Kanta-Hämeessä.

– Joka tapauksessa omalle tilannekeskukselle on tarvetta, sillä alueen erityispiirteet ovat parhaiten tiedossa paikallisella tasolla, vs. pelastuspäällikkö Markus Koskela Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta toteaa. HäSa

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic