Kanta-Häme

Kanta-Hämeen poliisi päivystää myös Facebookissa

 

Nettipoliisit saavat vihjeitä rikoksista, kysymyksiä työstä sekä treffipyyntöjä.
 
 
Kanta-Hämeen poliisilaitoksella on nyt kolme Facebook-poliisia, kun konstaapelit Jussi Reunanen ja Pekka Laitinen liittyivät tehtävää jo aiemmin hoitaneen konstaapeli Outi Leppäjoen seuraksi maanantaina.
 
Nettipoliisit ovat tavallisia poliiseja, jotka muun työnsä ohessa ovat myös Facebookissa tiedottamassa ja vastaamassa yleisön kysymyksiin.
 
Poliisi on parin viime vuoden ajan harjoitellut toimimista verkossa ja nyt toimintaan panostetaan todenteolla. Tämän vuoden aikana suomalaisten nettipoliisien määrä nousee lähelle kolmeakymmentä. 
 
Lisäksi poliisilaitokset avaavat omia palvelusivujaan Facebookissa. Kanta-Hämeen poliisilaitos avasi omansa maanantaina.
 
Kysyvälle vastataan
Facebook-poliisien tärkein tehtävä on vastata yleisön kysymyksiin. Niitä on tähän mennessä riittänyt lähes aiheesta kuin aiheesta, terrori-iskuista passipalveluihin.
 
– Ihan treffikutsuista alkaen on viestejä tullut, puolitoista vuotta sitten nettipoliisina aloittanut Outi Leppäjoki nauraa. Leppäjoki on vastannut jo yli 1500 palautteeseen ja kysymykseen. 
 
Netin voimasta nähtiin esimerkki tänä syksynä, kun Ypäjällä tapahtuneen kuolemaan johtaneen yliajon tekijä löytyi laajalle levinneen avunpyynnön avulla.
 
– Se oli kouluesimerkki siitä, miten Facebookin kautta saatiin sana leviämään ja meille sangen pimeäksi jäänyt tapaus selviämään, komisario Tarja Lindstedt Kanta-Hämeen poliisilaitokselta kertoo.
 
Nettipoliisina aloittavan Jussi Reunasen mukaan verkossa on ennen kaikkea oltava helposti lähestyttävä. Hänen mukaansa nettipoliisiin kannattaa olla yhteydessä etenkin silloin, kun ei tiedä kehtaisiko pulmansa kanssa mennä poliisilaitokselle eikä hätänumerostakaan voi neuvoja kysellä.
 
Viestejä tien päältä
Apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkosen mukaan poliisien on luontevaa olla mukana Facebookissa.
 
– Valtaosa aktiivisista suomalaisista on sosiaalisen median käyttäjiä ja siellä on poliisinkin oltava.
 
Viestinnän nopea kehitys on saanut kaiken kokeneen poliisimiehenkin hämmästymään. Uusien nettipoliisien esittelytilaisuudessa Heikkonen intoutui muistelemaan 80-luvun alkua, kun Janakkalan nimismies sai ensimmäisen kannettavan radiopuhelimen. 
 
Sillä kuuli juuri ja juuri Hämeenlinnan poliisien viestit, jos kiipesi poliisitalon katolle ja käänsi metrin mittaisen antennin oikeaan suuntaan.
 
Nyt uusille nettipoliiseille on hankittu älypuhelimet, joilla he voivat päivittää sivujaan ja lähettää kuvia missä ikinä kulkevatkin.
 
– Poliisin työ kiinnostaa ihmisiä. Nyt me voimme suoraan partiosta tien päältä kertoa mitä siellä tapahtuu, Jussi Reunanen innostuu. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020