Kanta-Häme

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri sai talouden kuriin

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin talouskehitys oli viime vuonna budjetoitua parempaa.

Talousarviossa 2016 oli ylijäämäksi arvioitu 4,785 miljoonaa euroa, mutta tilinpäätöksessä ylijäämä on 5,648 euroa eli lähes 0,9 miljoonaa enemmän.

Vuosi 2016 oli toinen peräkkäinen ylijäämäinen vuosi sairaanhoitopiirille.

Myönteisen kehityksen taustalla on vuonna 2013 omistajakuntien kanssa sovittu talouden tasapainottamisohjelma.

Siinä kunnat sitoutuivat kattamaan kertyneitä kumulatiivisia alijäämiä noin 4 prosentin vuosittaisilla kuntamaksujen korotuksilla ja sairaanhoitopiiri parantamaan tuottavuuttaan.

– Omistajakunnat ovat pitäneet lupauksensa ja niin on myös sairaanhoitopiiri, jopa ylitse luvatun. Pahimmillaan meillä oli yli 25 miljoonaa euroa alijäämää, sairaanhoitopiirin talousjohtaja Seppo Karhu toteaa.

Hän on toiveikas, että alijäämä saadaan katetuksi suunnitelman mukaisesti vuonna 2018 ennen siirtymistä maakunnan alaisuuteen.

Tilinpäätöksessä kumulatiivinen alijäämä on 17,6 miljoonaa eli yli 2,4 miljoonaa euroa vähemmän kuin tasapainottamisohjelmassa.

Keskeistä myönteisessä talouskehityksessä on Karhun mukaan ollut henkilöstökulujen taittaminen. Palkoissa säästettiin lähes 5 miljoonaa euroa budjetoituun nähden.

– Arvioitua pienemmät sopimuskorotukset ja tiukennettu täyttömenettely ovat sen takana, Karhu puntaroi.

Sairaanhoitopiiri käyttää vuosittain noin 230 miljoonaa euroa erikoissairaanhoidon palveluihin. Tuloista vastaavat omistajakunnat 198 miljoonalla eurolla. Potilasmaksuina kerätään noin 8 miljoonaa.

Ostoihin ulkopuolisista sairaaloista menee noin 40 miljoonaa.

Suurin kumppani on Tays, jonka palveluita ostetaan 24 miljoonalla eurolla.

Valinnanvapauden arvioidaan tuoneen sairaanhoitopiirille noin miljoona euroa ja vieneen noin 7 miljoonaa. HÄSA

Päivän lehti

28.5.2020