fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri vetoaa jättämään marraskuun ajan influenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville ja sote-henkilöstölle

Syynä on influenssarokotteiden suuri kysyntä ja pelko niiden loppumisesta.
Suuren kysynnän vuoksi influenssarokotteiden pelätään loppuvan Kanta-Hämeessä. Kuva: Eriika Ahopelto
Suuren kysynnän vuoksi influenssarokotteiden pelätään loppuvan Kanta-Hämeessä. Arkistokuva: Eriika Ahopelto

Kuluvana syksynä influenssarokotteiden kysyntä on ylittänyt Kanta-Hämeessä kaikki terveydenhuollon arviot syksyn rokotustarpeesta.

Torstaina kokoontunut Kanta-Hämeen pandemiaryhmä linjasi, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri (KHSHP) kerää tiedon maakunnassa jäljellä olevista rokotteista ja koordinoi niiden jakelua siten, että rokottamisessa priorisoidaan riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä ja sote-ammattilaisia.

– Vetoamme nyt, että kaikki muut ryhmät pidättäytyisivät marraskuun ajan hakemasta influenssarokotusta niin kauan, että terveydenhuollossa saadaan sekä riskiryhmäläiset ja alan ammattilaiset rokotettua. Riskiryhmäläisten läheiset ovat sinänsä oikeutettuja rokotteeseen, ja kaikille muillekin sitä suositellaan, mutta tässä tilanteessa on yhteisvastuullista jättää rokotteet niitä eniten tarvitseville, sanoo KHSHP:n johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Keväällä on tilattu ja saatu noin 15 prosenttia enemmän rokotteita kuin vuonna 2019 Kanta-Hämeen alueella käytettiin.

Rokotteiden suuren kysynnän vuoksi osa terveyskeskusten rokoteajanvarauksista on jouduttu keskeyttämään rokotteiden saatavuuden heikentyessä, eikä kaikkia riskiryhmäläisiä tai sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ole ehditty vielä rokottaa.

Sairaanhoitopiiri on yhteydessä myös yksityisiin terveydenhuoltoalan yrityksiin ja ulottaa vetoomuksensa rokotteiden priorisoimisesta myös heille.

– Mikäli rokotetta jää, luonnollisesti rokotukset muillekin ryhmille mahdollistetaan mahdollisimman pian, Järvelä lisää.

Lue myös: Apteekit yllätettiin housut nilkoissa ja influenssarokote loppui nopeasti Kanta-Hämeessä – Julkisessa terveydenhuollossa sen pitäisi riittää

Menot