Kanta-Häme Hämeenlinna

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on tehty jo yli 9 300 koronatestiä – Paljonko testaus maksaa tänä vuonna?

Sairaanhoitaja otti koronavirustestiä Forssan sairaalassa elokuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronatestit maksavat noin 100–150 euroa kappaleelta. Kysyimme, miten paljon niihin on mennyt ja tulee menemään rahaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella tänä vuonna.

Millaiset kustannuksesta testeistä on toistaiseksi muodostunut sairaanhoitopiirin alueella?

– Sairaanhoitopiirin kuluihin tähän päivään mennessä on kirjattu testauskuluja 445 308 eurolla. Arvio loppuvuodelle on 560 000 euroa. Eli yhteensä arvio tälle vuodelle 1 005 000 euroa. Meillä ei ole terveyskeskusten kustannuksia tiedossamme.

Miten paljon yksittäinen testi maksaa?

– Pikatestin hinta on 148 euroa ja Fimlabissa analysoitavan testin hinta on 98 euroa. Molempia testejä pidetään yhtä luotettavina.

Vaikuttavatko koronatestien kustannukset muuhun sairaanhoitopiirin toimintaan?

– Kyllä luonnollisesti vaikuttavat. Testaus ja varautuminen aiheuttavat erittäin merkittäviä ennakoimattomia kustannuksia ja haittaavat normaalia toimintaa. Sairaanhoitopiiri hakee korvauksia ennakoimattomista koronakuluista valtiolta.

Onko olemassa tietoa, miten paljon Kanta-Hämeessä ihmiset ovat käyneet yksityisillä lääkäriasemilla testeissä?

– THL pitää kirjaa kaikista testausmääristä. THL:n koronakartan mukaan Kanta-Hämeessä on tähän mennessä tehty yhteensä 9305 testiä. Luku saattaa laahata perässä.

Sähköpostitse sairaanhoitopiirin viestinnän kautta kysymyksiin vastasivat talousjohtaja Tero Pitkämäki, hallintoylilääkäri Juhani Grönlund ja infektiolääkäri Pirjo Alho.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic