Kanta-Häme

Kanta-Hämeen suurimmat kasvoivat

Talouselämä-lehden mukaan Kanta-Hämeen suurimmat yritykset SSAB, Kamux ja Würth ovat pärjänneet hyvin Suomen 500 suurimman yrityksen listalla.

SSAB nousi lehden listauksen mukaan viime vuonna yhden sijan maan 41. suurimmaksi yritykseksi. Autokauppaketju Kamux ponnahti 49 sijaa viimevuotista korkeammalle sijalle 138. Saksalaiseen konserniin kuuluva Riihimäellä toimiva Würth nousi vuodessa 20 pykälää sijalle 206.

Perinteiseen tapaan Talouselämä 500 -listalle pääsevät hyvin harvat kantahämäläiset yritykset. Kolmen kärjen lisäksi maakunnan suuria yrityksiä ovat RTV-Yhtymä (380.), Tervakoski (394.), Tuottajain Maito (423.) ja Pohjantähti (447.). Näistä RTV, Tervakoski ja Tuottajain Maito ovat menettäneet hieman sijoitustaan, mutta Pohjantähti noussut viime vuodesta neljä sijaa.

Talouselämä-lehti nimeää SSAB Suomi -nimisen yhtiön teräskonsernin suomalaiseksi ja hämeenlinnalaiseksi yhtiöksi. Lehden mukaan yhtiön liikevaihto on 1,72 miljardia euroa. Kaupparekisteri ei tunne tämän nimistä yhtiötä.

Kaupparekisterin mukaan Hämeenlinnaan on rekisteröity SSAB Europe, jonka nimi oli Rautaruukin aikaan Ruukki Metals. Sen liikevaihto oli 1,6 miljardia euroa viime vuonna.

Teräskonsernin SSAB Europe -divisioonaa johdetaan Hämeenlinnasta. SSAB:n tilinpäätöksen mukaan divisioonan liikevaihto kasvoi 25,8 miljardiin kruunuun eli nykykurssilla noin 2,6 miljardiin euroon.

Hämeenlinnalainen Kamux kasvatti liikevaihtoaan 31 prosenttia 405 miljoonaan euroon. Kamuxia suuremmista yrityksistä vain kolme kasvoi sitä suuremmalla prosentilla.

Kamux listautui tänä vuonna Helsingin pörssiin. Yritys on kasvattanut tänä vuonna edelleen myyntiään, mutta kasvu on viime vuosia hitaampaa.

Seitsemästä kantahämäläisestä Talouselämä 500 -listan yrityksestä kolme on riihimäkeläisiä ja kolme hämeenlinnalaisia. Tervakoski, jonka omistaa itävaltalainen Delfort Group, toimii Janakkalassa. Lounais-Hämeestä yksikään yritys ei edelleen viime vuonna yltänyt 500-listalle.

Kanta-Hämeessä toimii vahvasti useita yrityksiä, jotka ovat Suomen suurimpia. Tällaisia ovat muun muassa Huhtamäki (23.), Konecranes (32.), Hk Scan (38.), Valio (45.), Osuuskauppa Hämeenmaa (71.), Lujatalo (116.), Patria (119.), Etola (169.), Versowood (170.) ja Elenia (183.). häsa

Mainos