fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kanta-Hämeen synnytysosastolla on edessä vauvaruuhka – "Olemme leikkisästi puhuneet korona-ajan buumista"

Iittalalaisten Heli Haapalahden ja Rauno Saukkosen tytär syntyi marraskuun lopussa, mutta kukaan ei ole heille vitsaillut koronavuoden vauvasta. "Emme me ainakaan karanteenissa olleet, kun lapsi sai alkunsa."
Heli Haapalahti ja Rauno Saukkonen eivät ole vielä ehtineet miettiä Lukan pikkusiskon ristiäisten ajankohtaa. Jos vaikka korona alkaisi laantua ja rajoitukset löysentyä ennen juhlaa. Kuva: Esko Tuovinen
Heli Haapalahti ja Rauno Saukkonen eivät ole vielä ehtineet miettiä ristiäisten ajankohtaa. Jos vaikka korona alkaisi laantua ja rajoitukset löysentyä ennen juhlaa. Esikoispoika Luka täyttää helmikuussa kaksi vuotta. Kuvat: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaalaan synnytysosaston joulukuu on ollut kiireinen. Myös tammikuulle ja maaliskuulle näyttäisi osuvan edellisvuotta enemmän synnytyksiä laskettujen aikojen perusteella.

Osastonhoitaja Veera Riekkisen mukaan synnytyksiä on tulossa näinä kuukausina noin 30 edellisvuotta enemmän.

Onko kyseessä nyt se paljon puhuttu korona-ajan vauvabuumi? Ihmiset ovat pysytelleen koronarajoitusten takia kotioloissa. Näkyvätkö seuraukset lisääntyneestä yhdessä olosta nyt loppuvuodesta synnytysosastolla?

Lue myös: Heiluiko peitto? Kysyimme, ruuhkauttiko kevät Hämeenlinnan seudun neuvolat – “Korona on saattanut vaikuttaa” (13.6.2020)

– Meillä on tulossa todennäköisesti kaksi kiireistä synnytyskuukautta, joiden hedelmöitysaika sopii ajallisesti hyvin juuri huhti-kesäkuulle. Olemme leikkisästi puhuneet korona-ajan buumista, Riekkinen kertoo.

Hän kuitenkin vetoaa “mutu-tuntumaan.”

Viitteitä “buumista” alkoi näkyä jo keskellä vuotta, kun tarjolla olleet ultraäänitutkimusajat olivat loppua kesken.

”Toinen lapsi saa tulla, jos on tullakseen.”

Iittalalaisten Heli Haapalahden ja Rauno Saukkosen tytär syntyi marraskuun 30. päivänä. Perheen toinen lapsi ei vanhempien mukaan ole kuitenkaan mikään koronavauva.

– Emme me ainakaan karanteenissa olleet, kun lapsi sai alkunsa, Saukkonen heittää.

Pariskunta kävi normaalisti töissä, ja usein työvuorot osuivat ristikkäin. Perheenlisäyksestä oli puhuttu jo ennen koronaa. Sopimus oli, että ”toinen lapsi saa tulla, jos on tullakseen.”

Pariskunnan esikoinen, Luka-poika syntyi helmikuussa 2019.

Heli Haapalahden ja Rauno Saukkosen tytär syntyi marraskuun lopussa. Perheenlisäyksestä sovittiin jo ennen koronaa. 

Pääseekö puoliso mukaan synnytykseen?

Neuvolapalveluiden palvelupäällikkö Heli Haapala ei puhuisi koronabuumista, vaikka Hämeenlinnaan näyttääkin tänä vuonna syntyvän enemmän lapsia kuin viime vuonna.

– En sitä suoraan koronan vaikutteiksi laittaisi. Toisaalta luohan se uskoa, tulevaisuuteen, jos koronasta huolimatta raskauksia tulee.

Haapalan ja Riekkisen mukaan odottavat äidit ovat olleet erityisen huolissaan siitä, pääseekö puoliso mukaan synnytykseen koronarajoitusten takia. Osa puolisoista ei ole päässyt esimerkiksi ensimmäiselle neuvolakäynnille tai ultraäänitutkimukseen.

– Se on herättänyt hämmennystä ja turvattomuutta. Kärkkäimmin asiasta oltiin yhteydessä keväällä valmiuslain myötä, Haapala kertoo.

Isä jäi paitsi ensimmäisestä neuvolakäynnistä ja ultrasta

Haapalahdenkin odotusaikaa varjosti jatkuva huoli koronatartunnasta ja siitä, onko puoliso mukana synnytyksessä.

– Se olisi ollut aika kova paikka, jos hän ei olisi saanut olla läsnä. Hetki on kuitenkin todella tärkeä molemmille.

Tiukkojen koronarajoitusten vuoksi isältä jäi väliin ensimmäisellä neuvolakäynnillä kuunnellut sydänäänet sekä ensimmäinen ultra.

– Oli kurjaa, ettei hän päässyt osallistumaan. Yritin ottaa sydänäänten kuuntelutilanteesta videokuvaa.

Pienen perheenjäsenen nimestä ei vanhempien mukaan ole tulossa vääntöä.

Riekkisen mukaan he ovat pitäneet “kynsin ja hampain” kiinni siitä, että puoliso tai muu tukihenkilö pääsee mukaan synnytykseen. Lapsen syntymä on vanhemmille valtavan tärkeä ja ainutlaatuinen hetki, ja oma tukihenkilö tarjoaa synnyttäjälle valtavasti voimaa.

– Pahimmassa vaiheessa jouduimme rajaamaan kaikki tukihenkilöt vuodeosaston ulkopuolelle. Se oli ymmärrettävästi monelle kova paikka. Pyrimme maksimoimme ajan, jonka perhe pystyi viettämään yhdessä synnytyssalissa.

Eristäytymistä ennen h-hetkeä

Jo pitkälle ennen laskettua aikaa Haapalahti ja Saukkonen välttelivät suuria ihmismassoja ja sukujuhlia koronatartunnan pelossa.

– Emme uskaltaneet käydä missään. Pakolliset kauppareissut tuli tehtyä ja mummoloissa sentään kävimme.

Pariskunnan suureksi helpotukseksi kumpikin pysyivät terveinä, ja isä sai olla mukana synnytyksessä.

Kukaan ei ole heille vitsaillut koronavuoden vauvasta, mutta jos joku ottaisi asian esille, ärsyttäisikö se?

– En pitäisi sitä minään.

– Korona on ollut kuitenkin niin arka aihe, että ehkä kukaan ei viitsi sillä vitsailla, Saukkonen lisää. HäSa

Menot