Kanta-Häme

Kanta-Hämeen väestönkehitys kääntyi laskuun

Kanta-Häme on kutistunut tämän vuoden aikana kaikkiaan 109 hengellä. Miinus johtuu ennen kaikkea Forssan ja Riihimäen seudun kutistumisesta. Hämeenlinna kasvaa tasaisesti sadalla uudella asukkaalla vuodessa.

Maakuntajohtaja Timo Reina Hämeen liitosta pitää väestönkehityksen laskua huolestuttavana. Erityisen huolissaan hän on alueen muuttotappiosta.

– Väkiluku seuraa aina talouden suhdanteen trendiä. Vielä vuosina 2007 ja 2008 maakunta oli kovassa kasvussa. Nyt kasvu on kääntynyt miinukselle ensimmäistä kertaa sitten 1990-luvun alun laman, Reina kertoo.

Kanta-Hämeessä on asukkaita vielä 175 350. Näistä Hämeenlinnan seudun väkiluku on kasvanut 156 hengellä, mutta Riihimäen laskenut 62 hengellä ja Forssan seudun väkiluku 203 hengellä.

– Forssan tilanne on ollut jo pitkään vaikea, mutta nyt näyttää siltä, että Hyvinkäällä on Riihimäkeä suurempi vetovoima. Tähän asti Riihimäki on pärjännyt ihan hienosti hyvän sijaintinsa ansiosta, Reina pohtii.

Hämeenlinnan väestön ikärakenteesta kertoo paljon se, että samaan aikaan, kun kaupungissa syntyi 381 lasta, kuoli kaupunkilaisia 38 enemmän.

Hämeenlinnan seudulla sama suuntaus jatkui myös Janakkalassa, jossa syntyi 79 ja kuoli 112 ihmistä. Hattulassa sen sijaan syntyi 61 ja kuoli 40 ihmistä.

Vaikka tilastot eivät kovin ruusuista kuvaa Kanta-Hämeen kehityksestä anna, ei kyse ole välttämättä jatkuvasta trendistä.

– Pitkällä tähtäimellä Kanta-Hämeen väkiluvun on povattu kasvavan. Tilastokeskus on arvioinut, että maakunnassa asuu 2040-luvulla jo yli 200 000 ihmistä, Reina muistuttaa.

Reina muistuttaa, että nyt pitää pystyä katsomaan lukujen taakse ja etsiä vastauksia. Tyly sanoma on se, ettei Kanta-Hämeellä ole syytä hurraamiseen.

– Eivät nämä mitään helppoja asioita ole. Ehkä me tarjoamme ihmisille vääränlaisia asuntoja, ehkä me emme osaa markkinointia. Mitään hokkuspokkusratkaisua ei ole olemassa, Reina sanoo.

Väestönkehitys on yksi tärkeimmistä indikaattoreista jota seurataan jatkuvasti. Mitä enemmän maakunnan väkimäärä kasvaa, sitä houkuttelevampi se on yrittäjille ja sitä enemmän seudulla on tarjolla töitä. Myös matkailu saa kehityksestä potkua.

Reina kuvailee tapahtuneita väestönkehityksen muutoksia vielä pieniksi. Useimmissa kunnissa väkiluvut ovat pienentyneet vain kourallisella ihmisiä.

– Olemme terveellä tavalla huolissamme tilanteesta ja katsomme yhdessä kuntien kanssa mihin suuntaan väkiluku tästä vielä kehittyy ja mitä toimenpiteitä tarvitaan. Tilastokeskuksen seuraava julkistus on lokakuun lopussa ja se voi tuoda lisäeväitä, Reina uskoo. HäSa

Päivän lehti

4.4.2020