Kanta-Häme

Kanta-Hämeen yhteinen potilastietojärjestelmä voi tuoda 100 000 euron säästöt vuodessa

Kanta-Häme saa yhteisen potilastietojärjestelmän tammikuussa, kun alueen viisi erillistä järjestelmää yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi.

Yhteisessä järjestelmässä henkilön tiedot ovat käytettävissä siellä, missä häntä hoidetaan. Hoito nopeutuu ja sujuvoituu, kun tiedon saatavuus ja käytettävyys parantuvat.

Nuorisopsykiatrian osastonylilääkäri Paula Turunen arvioi, että yhteinen järjestelmä voi säästää lääkäreiden työaikaa arviolta noin 15 minuuttia päivässä

Myös potilasturvallisuus paranee. Hämeenlinnan terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava painottaa, että yhteinen järjestelmä vähentää turhia tutkimuksia.

– Jos tietoja ei ole ollut saatavilla, on voitu joutua ottamaan esimerkiksi uusi verikoe tai röntgenkuva, Rautava kertoo.

Ensimmäisenä sairaanhoitopiirin kanssa yhteiseen potilastietojärjestelmään siirtyvät Hattula, Janakkala, Hämeenlinna ja Riihimäki.

Tiedot siirretään tammikuussa kolmen käyttökatkon aikana vanhoista tietojärjestelmistä yhteiseen kantaan. Toiminta on käyttökatkojen aikana tavallista hitaampaa, koska potilastiedot kirjataan paperille.

Asiakkaiden kannattaa siis varautua normaalia pidempään käyntiin varsinkin päivystyksessä. Katkot koskevat keskussairaalaa ja sitä paikkaa, jossa tietoja kulloinkin päivitetään.

Käyttökatkojen aikana myöskään sähköiset palvelut, kuten ajanvaraus ja minunterveyteni.fi, eivät ole käytössä.

Muutoksesta johtuen potilastietojärjestelmän lääkityslistassa saattaa näkyä muutoksia. Asiakkaita neuvotaan ottamaan päivystykseen tai vastaanotolle mukaan ajantasaisen lääkelista. Päivityksen takia lääkärit ja hoitajat on ohjeistettu olemaan erityisen tarkkoja lääkitysten kanssa.

Aiemmin asiakkaalla on voinut olla alueella eri potilastietojärjestelmissä pahimmassa tapauksessa viisi erilaista lääkityslistaa. Yhteisessä potilastietojärjestelmässä on vain yksi lääkelista, mikä parantaa osaltaan potilasturvallisuutta.

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Seppo Ranta lisää, että potilastietojärjestelmien yhdistäminen tuo mukanaan myös säästöjä.

– Arvioiden mukaan tietojärjestelmien yhdistäminen voi säästää jopa 100 000 euroa vuodessa.

Yhteinen tietojärjestelmä liittyy tulevaan sote-ratkaisuun. Vastaavia yhdistämisiä on jo tehty ympäri Suomea.

Potilastietoja pääsevät edelleen tarkastelemaan vain ne, joilla on hoitosuhde potilaaseen. Tietojen käyttöä seurataan pistokokeilla.

Jotta potilastiedot olisivat käytettävissä koko maassa, valtakunnallinen potilastiedon arkisto eli Kanta-arkisto tarvitsee suostumuksen tietojen yhteiskäyttöön. Suostumuksen teko vaatii pankkitunnuksilla kirjautumisen kantapalveluihin omakanta-sivuilla.

Terveydenhuollon henkilökuntaa voi pyytää myös tekemään suostumuksen asioinnin yhteydessä. Muutoksen takia Kanta-Hämeen vastaanotoilla kysytään nyt suostumuksia ja myös neuvotaan omakannan käytössä. Jos Kanta-suostumuksen on jo antanut, se on edelleen voimassa.

Omakannan käyttö on kasvanut koko ajan, mutta siellä on silti käynyt vain harva. Viime vuonna palveluun kirjautui vain noin 400 000 yksittäistä käyttäjää. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic