Kanta-Häme

Kanta-Hämeeseen hankinta-asiamies

– Kuntien hankintojen kehittäminen maakunnan yrityksiltä on myös kuntien etu, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka sanoo.

Hämeen Yrittäjille on palkattu huhtikuun alusta hankinta-asiamieheksi Timo Ilomäki, joka on toiminut Tammelan Yrittäjien kehittämispäällikkönä.

– Jos yritykset oppivat toimimaan entistä paremmin omien kuntiensa kanssa, ne pärjäävät entistä paremmin myös muualla, jopa Suomen ulkopuolella, Haukka uskoo.

Hämeen Yrittäjät ja kunnat ovat yhdessä suunnitelleet kunnallisten hankintojen kehittämistä. Hämeen liitto antoi kehittämisrahaa asiamiehen palkkakustannuksiin. Hankinta-asiamiehen työtä ohjaa asiantuntijatyöryhmä, jossa on vahva kuntien edustus.

– Vähimmäistavoite on, että kuntien hankinnat maakunnan ulkopuolelta eivät kasva.

Hämeenlinnan hankinnat yrityksiltä ovat runsaat 100 miljoonaa euroa. Koko maakunnassa hankinnat ovat siten runsaat parisataa miljoonaa euroa. Ne työllistävät vähintään 1 100 työntekijää. Yhä enemmän, yli puolet, ostetaan maakunnan ulkopuolelta.

Haukka laskee, että kahden prosenttiyksikön lisäys hankintoihin omasta maakunnasta merkitsisi 4-5 miljoonan euron lisätöitä. Kunnat pyrkivät säästämään ja kilpailuttavat entistä suurempia kokonaisuuksia.

– Kilpailutuksiin ei saada tarpeeksi yrityksiä. Pienet kynnysarvon alittavat hankinnat, joita ei virallisesti tarvitse ilmoittaa, ovat ongelma. Teemme palvelun, jossa näkyvät myös nämä hankinnat.

Hankinta-asiamiestoiminta käynnistyi suurista maakunnista, joilla on eniten voimavaraoja asiamiehen palkkaamiseen. Melko pienelle aluejärjestölle, Hämeen Yrittäjille, oma asiamies on ponnistus. Vahti-palvelu, josta yritykset saavat tiedon myös kuntien pienistä hankinnoista, maksaa niille 10 euroa kuukaudessa. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020