Kanta-Häme Jokioinen

Kanta-Hämeeseen rakennetaan Luken uusi huippututkimusnavetta – Luke lypsää vielä rahoitusta

Luken uuden tutkimusnavetan rakentaminen alkaa ensi vuonna.
Luonnonvarakeskuksen, entisen MTT:n vanha tutkimuspihatto puretaan uuden huippunavetan valmistuttua. Kuva: Tapio Tuomela
Luonnonvarakeskuksen, entisen MTT:n vanha tutkimuspihatto puretaan uuden huippunavetan valmistuttua. Kuva: Tapio Tuomela

Luonnonvarakeskus (Luke) kehittää maitoketjun tutkimusinfraansa kahden tutkimusnavetan kokonaisuudella. Jokioisten Minkiölle rakennetaan 150–180 lehmän ja kolmen lypsyrobotin uudisnavetta, jossa huippututkimus keskittyy terveeseen, tehokkaaseen ja kestävään lehmään.

Maaningan peruskorjattavaan tutkimusnavettaan mahtuu 65 lehmää ja nuorkarja. Siellä tutkimus kohdistuu maatilakokonaisuuteen.

– Ne toimivat kahdessa eri pisteessä ja niissä tutkimuksen fokus on eri, mutta yhdessä ne samalla muodostavat kokonaisuuden, sanoo Luken hallintojohtaja Ilkka P. Laurila.

Luke Senaatin vuokralaiseksi

Jokioisten uudisnavetan rakennuttaa Senaatti-kiinteistöt, jolle Luke maksaa tiloista vuokraa.

Investoinnille on tehty alustava rahoitussuunnitelma, mutta suunnitelma ja projektin laajuus tarkentuvat vuoden loppuun mennessä. Tavoitteena on aloittaa navetan rakentaminen ensi vuonna ja sen toiminta vuonna 2022.

– Sitä ennen keskustelemme vielä maakuntien ja alueiden johdon sekä muiden mahdollisten lisärahoittajien kanssa. Tämä on äärimmäisen tärkeä ja pitkäaikainen projekti, johon toivomme aktiivista rahoituspanosta ja yhteistyötä sidosryhmiltä, Luken pääjohtaja Johanna Buchert painottaa.

Luke käy suunnitelmien edetessä keskusteluja mm. kuntien ja maakuntien kanssa rahoituspanoksesta.

Uusi tutkimusnavetta rakennetaan Jokioisten Minkiölle samalle alueelle Luken nykyisen tutkimusnavetan kanssa. Vanha tutkimuspihatto, jossa on 130 lypsylehmää, puretaan uuden tutkimusnavetan valmistuttua. Vuonna 1998 aloittanut pihattonavetta on elinkaarensa päässä.

Teknologia muuttaa työtä

Uudella tutkimusnavetalla ei ole muita henkilöstövaikutuksia kuin se, että uusi teknologia tietää hiukan erilaista työtä.

Jokioisten ja Maaningan lypsylehmänavetat muodostavat yhdessä kansainvälisen tutkimusalustan, joka tukee maitoketjun toimijoita sekä huippututkimusta edistääkseen kestävää ja kilpailukykyistä tuotantoa. Luke terävöittää tutkimusnavetoiden työnjakoa siten, että Jokioisilla näkökulma on eläimessä ja Maaningalla maatilatasolla.

– Tutkimus painottuu kotieläintieteeseen, genetiikkaan, jalostukseen, ravitsemukseen sekä nautaeläinten terveyteen ja hyvinvointiin yhdessä kotimaisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa, kertoo Buchert.

Maaningalla tutkimus keskittyy nurmeen perustuvaan, hiilineutraaliin maidontuotantoon, sen ympäristövaikutuksiin ja energiaratkaisuihin maatilatasolla.

Investoinnilla säilyy paikka ”Euroopan liigassa”

Luonnonvarakeskus on ollut vahvassa roolissa eurooppalaisessa alan tutkimuksessa. Laurila kuvaa, että tällä tutkimusympäristön päivityksellä 2020- ja 2030-luvuille Luke pysyy uskottavana ja houkuttelevana toimijana ”Euroopan liigassa” muiden eurooppalaisten tutkimuslaitosten kanssa. EU-rahoituksella on tutkimuksen teossa yhä kasvava rooli.

– Suomen maatalouden suhteellinen kilpailukyky on nurmeen perustuvassa maitoketjussa.

Kestävä maidontuotanto on kaikkiaan merkittävä osa kotimaista ruoantuotantoa, huoltovarmuutta ja ruokaturvaa. Maitoketjun tärkeimpiä tutkimusteemoja ovat hiilineutraali ja kannattava tuotanto, eläinten hyvinvointi sekä maitoketjun monimuotoisuuden turvaaminen ja edistäminen.

”Historiallisen tärkeä”

Ministeri, emeritakansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ja Keskustan Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Johanna Häggman Forssasta hehkuttavat yhteistuumin Luken ratkaisua sekä seudun että maatalouden tutkimus- ja kehityspanosten näkökulmasta. Kiitosta he jakavat myös maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) aktiivisuudesta.

– Tämä uusi maidontuotannon huippututkimuksen status on seudullemme historiallisen tärkeä. Tämän päätöksen kautta tulevan investoinnin merkitys seudullemme mutta myös koko maakunnalle on erittäin suuri. Olemme huippututkimuksen seutukunta suomalaisen maidontuotannon kilpailukykyisen ja ilmastoviisaan tuotannon turvaamisessa. HÄSA

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic