Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä ei kärsitä sinilevästä

Kanta-Hämeen alueen vesistöissä voi rauhassa uida. Vain Vanajaveden Sääksmäen sillalta Valkeakoskelta ongituista näytteistä paljastui hieman sinilevää.

– Jos iho on rikki tai tietää olevansa muutenkin herkkä, kannattaa sinileväisessä vedessä polskimista välttää. Maalaisjärkeä käyttämällä syytä pelkoon ei kuitenkaan ole, sanoo ympäristöhallinnon limnologi Sari Mitikka.

Mitikan mukaan sinilevän myrkytysoireita saavat useimmiten alakouluikäiset, jotka opettelevat uimaan ja räiskivät vedessä tuntikausia.

Jos vedessä on sinilevää vain vähän, kannattaa uimisen jälkeen peseytyä puhtaassa vedessä. Kiukaalle sinilevän saastuttamaa vettä ei pidä heittää.

– Sinileväistä vettä ei kannata heittää kiukaalle. Kuumassa saunassa sinilevän bakteerit leviävät kuin kulovalkea.

Koko maan järvissä sinilevätilanne on ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä alhaisempi. Kuluneen viikon aikana sinilevien pintakukintoja on havaittu 47 valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsasta pintakukintaa on todettu vain kolmella havaintopaikalla.

Sinilevän pintakukintojen määrä voi lisääntyä myös järvillä, jos tuulet sekoittavat vesimassaa ja alempien vesikerrosten fosforia tarjoutuu levien käyttöön. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic