fbpx
Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä on nyt voimassa ruohikkopalovaroitus – Kuiva maasto syttyi keskiviikkona usealla paikkakunnalla

Kanta-Hämeen pelastuslaitos huomauttaa, että roskien poltossa kannattaa olla varovainen.
Kanta-Hämeen pelastuslaitos huomauttaa, että roskien poltossa kannattaa olla varovainen. Arkistokuva

Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla on torstaista alkaen voimassa Ilmatieteen laitoksen ruohikkopalovaroitus. Loppuviikosta varoitus kattaa jo eteläisen ja läntisen Suomen.

Tulvavaroitusten jälkeen maasto on kuivunut Suomessa monin paikoin nopeasti. Keskiviikkona pelastuslaitokset saivat useita hälytyksiä maastopaloista.

Päivän mittaan sammutettiin maan etelä- ja keskiosissa ainakin viittä keskisuurta ja noin kymmentä pientä maastopaloa.

Tuli karkasi karkasi roskien polttajalta sekä Lopella että Hausjärvellä keskiviikkona iltapäivällä.

Olosuhteet yllättivät molemmilla paikkakunnilla.

– Tuuli yltyi kesken roskien polttamisen ja tuli tarttui lähellä olleeseen kuivaan heinikkoon. Onneksi molemmissa selvittiin säikähdyksellä eikä taloudellisia vahinkoja syntynyt, kertovat päivystävät palomestarit Toni Pyökäri ja Juhani Sudenmaa.

Lopen Suoniementiellä paloi pihapiirissä pieni, noin 15 x 15 metriä kokoinen ala. Tuuli vei tulta poispäin läheisistä rakennuksista eikä leviämisvaaraa ollut.

Hausjärven Marjapolulla paloi noin 1,5 hehtaaria pellon pintaa. Roskien polttaja sai pidäteltyä tulta karkaamasta läheisiin rakennuksiin ja palokunta sai rajattua palon kosteisiin ojiin.

– Päivä päivältä aurinko ja tuuli kuivattavat maastoa ja siitä tulee entistäkin herkempää syttymään. Vielä palot levisivät rauhallisemmin kuin muutaman päivän päästä, Sudenmaa muistuttaa.

Ilmatieteen laitos on antanut torstaiksi varoituksen ruohikkopalojen vaarasta neljään maakuntaan, Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan. Ruohikkopalovaroitus laajenee loppuviikon ajan päivittäin niin, että sunnuntaiksi se on annettu jo 11 maakuntaan.

 

 

Menot