Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä puutteita ehkäisevässä päihdetyössä

Ehkäisevä päihdetyö on rapautunut huolestuttavasti Kanta-Hämeen kunnissa. Aluehallintoviraston teettämän selvityksen mukaan päihdesuunnitelmat puuttuivat kokonaan Forssan, Hausjärven, Humppilan, Jokioisen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän maakunnissa.

Ehkäisevän päihdesuunnitelman pitäisi sisältyä kunnan toimintasuunnitelmaan. Päihdesuunnitelman avulla ohjataan työntekijöitä ja rahavirtoja niin, että ne ovat suurimmaksi hyödyksi alueella.

Huolestuttavin tilanne on Hausjärvellä, josta puuttuvat ehkäisevän päihdesuunnitelman lisäksi myös päihdetyön yhteyshenkilöt ja työryhmät. Riihimäellä ei ole myöskään ole päihdetyöryhmää. Ainostaan Hämeenlinnassa ja Janakkalassa ovat päihdetyön asiat kunnossa.

Aluehallintoviraston selvityksen mukaan ehkäisevään päihdetyöhön käytettävä aika on varsin vähäistä. Muun muassa Hattulan ja Janakkalan alueilla päihdeyhteyshenkilöt toimivat päihdetyön parissa vain 10 prosentin työpanoksella.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tutki ehkäisevän päihdetyön tilaa Etelä-Suomen kunnissa. Ehkäisevä päihdetyö on lakisääteistä toimintaa, joka koostuu päihdetyön suunnitelman lisäksi työryhmästä ja päihdetyön yhteyshenkilöstä. Aluehallintoviraston mukaan suunnitelmallinen ehkäisevä päihdetyö tuo merkittäviä säästöjä kalliiseen päihdekuntoutukseen tai muuhun korjaavaan työhön verrattuna. (HäSa)

Mainos