Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä seikkaillut suula joutui pakkoruokintaan

Runsaan viikon ajan Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla seikkaillut nuori suula päätyi sunnuntaina hoidettavaksi Valkeakoskelle. Pahoin nälkiintynyt lintu otettiin iltapäivällä kiinni Vanajanselän rannalta Hattulasta, josta sen matka jatkui autolla lintuhoitolaan.

– Hoitoon tuotaessa lintu oli todella laiha ja unelias. Ensiapuna nokasta työnnettiin alas noin 250 grammaa kuoretta, kertoo Valkeakosken lintuhoitolan pitäjä Markku Alanko.

Alangon mukaan suulassa ei ollut näkyviä vammoja, joten hän pitää sen selviytymismahdollisuuksia kohtalaisen hyvinä.

– Uskoisin, että sillä on 80-90 prosentin mahdollisuudet. Kunhan se selviää ensimmäisestä yöstä hoidossa, niin se kertoo jo paljon, Alanko sanoo.

Suula eksyi väärälle järvelle

Vanajanselällä kalastellut suula eksyi Alangon mielestä epäonnekseen väärälle järvelle.

– Tummissa vesissä nuoren kokemattoman linnun kalastusyritykset tuottivat vain laihan saaliin. Aiemmin se liikkui muun muassa Valkeakosken Mallasvedellä, missä on kirkkaampi vesi ja saalista tuli paremmin.

Mallasvedellä suula tosin joutui merikotkan ahdistelemaksi, minkä vuoksi sen arvellaan säikähtäneen ja vaihtaneen paikkaa uusille apajille.

Uupunut lintu löytyi polulta

Ahdingossa olevan suulan huomasivat Vanajanselän rannoilla tarkkailleet lintuharrastajat puolen päivän maissa sunnuntaina.

– Se lenteli vain lyhyitä matkoja matalalla, mikä näytti hyvin poikkeukselliselta. Lopulta lintu katosi kaislikkoon, josta se kömpi täysin uupuneena rannalle. Lintu löytyi polulta monen metrin päässä rantaviivasta, kertoo suulan hoitoon toimittanut lintuharrastaja Olavi Kemppainen.

– Jos suula selviää hoidossa maanantaihin saakka, se todennäköisesti pääsee lopulta paremmille kalavesille esimerkiksi Turun seudulle, Kemppainen sanoo.

Suula on harvinainen valtamerilintu, joka pesii meitä lähinnä Norjan rannikoilla. Sisämaahan se eksyy vain satunnaisesti.

Kanta-Hämeessä se nähtiin ensimmäisen kerran 2. lokakuuta, jolloin lintu löytyi Hattulan Lehijärveltä. Sen jälkeen se liikkui Vanajanselän ympäristössä Hämeenlinnassa ja Hattulassa sekä Pirkanmaan puolella Valkeakoskella ja Pälkäneellä. Takaisin Vanajanselälle suula palasi lauantaina. (HäSa)