Kanta-Häme

Kanta-Hämettäkin kiusaavat luteet ja torakat

Torjuntayritys Täystuhossa työskentelevän Manu Backmanin mukaan tuholaisongelma ei ole pelkästään pääkaupunkiseudulla. Erityisesti korkeakoulutusta tarjoaville paikkakunnille saapuu kutsumattomia vieraita kansainvälisten yhteyksien vuoksi.

– Käymme viikoittain Hämeenlinnan alueella myrkyttämässä. Eniten Kanta-Hämeessä on luteita ja torakoita eli russakoita. Muita yleisiä tuholaisia ovat turkis- ja lihakuoriaiset sekä sokeritoukat, Backman kertoo.

Useimmiten lomamatkojen tuliaisina kotiin muuttaa ei-toivottuja kylkiäisiä, joista ei niin vain pääsekään eroon. Paras ehkäisymenetelmä on Backmanin mukaan edelleen matkalaukun ja matkatavaroiden laittaminen kuumaan saunaan.

– Usein luullaan, että tuholaisia tulee vain kaukomailta, kuten Aasiasta tai Afrikasta. Luteita tai torakoita voi kuitenkin hiippailla kenkiin tai matkalaukkuun myös Euroopan kaupungeista.

Lutikkatartunta leimaa

Backmanin mukaan tuholaistorjuntaan liittyy edelleen vahva häpeän leima. Monet soittajat tiedustelevat heti puhelun aluksi Backmanin auton teippauksista, eikä haalarien selkämyksessä haluta lukevan sanaakaan tuholaistorjunnasta.

Häpeä perustuu vääriin mielikuviin. Osa Backmanille soittavista kysyy keskustelupalstoja luettuaan, täytyykö koko asunto hävittää maan tasalle tai polttaa lutikkaongelman takia.

Toinen yleinen suhtautumistapa on Backmanin mukaan kieltäminen. Omassa asunnossa ei uskota tai haluta uskoa olevan mitään ylimääräistä, ja uskoa puolustetaan jopa vetämällä ovi kiinni torjujan nenän edestä.

– Suomalaiset ovat itsepäistä kansaa. Tuhohyönteisten saaminen kotiinsa on kuitenkin pelkkää huonoa tuuria. Sillä ei ole mitään tekemistä puhtauden tai siisteyden kanssa, Backman muistuttaa.

Ongelma ei poistu vaikenemalla

Vastahankaan voivat asettua myös kerrostalojen isännöitsijät. Taloyhtiöiden velvollisuuksiin kuuluu kustantaa torjuntatyöt, mikäli yhdestäkin kerrostalohuoneistosta paljastuu luteita tai torakoita.

Osassa taloyhtiöistä yritetään päästä kuluerästä eroon vaikenemalla.

– Valitettavan monet asukkaat eivät jaksa taistella isännöitsijää vastaan, vaan taipuvat maksamaan asuntonsa torjuntatyöt omasta pussistaan. Tuholaisilmoitukseen pitäisi suhtautua vakavasti, sillä ongelma ei kieltämällä poistu, se vain pahenee.

Kotikonsteja Backman kehottaa kokeilemaan vain, jos kotona on sokerimuurahaisia tai sokeritoukkia. Muita tuholaisia vastaan eivät markettien myrkyt tehoa.

– Tuhoeläimet saattavat ärsyyntyä Raidin suihkuttamisesta ja alkavat vain parveilla yhä enemmän. Usein kotimyrkyttäjät luulevat, että tuholaiset kuolivat, kun niitä ei näy muutamaan päivään. Totuus on valitettavan usein se, että tuholaisia alkaa myrkytyksen jälkeen löytyä asunnon kaikista huoneista tai kerrostalon naapuriasunnoista. (HäSa)